Zijn bloemen duurzaam?

Bij zekerduurzaam zijn we gek op bloemen. Ze fleuren je huis meteen op en zijn op veel momenten het perfecte cadeau om te geven. Maar, hoe duurzaam is een bos bloemen eigenlijk? In dit artikel onderzoeken we hoe duurzaam bloemen zijn en geven we een aantal tips voor een milieuvriendelijker alternatief.

De impact van de bloemenindustrie

Misschien zou je in eerste instantie denken dat er niet zoveel mis is met een mooi bosje bloemen, maar helaas schuilt er een grote industrie achter die veel impact heeft op het milieu. De impact op het milieu is zo groot omdat:  

  • Veel bloemen worden geteeld in kassen, wat veel energie en water vergt.
  • Bloemen worden vaak over grote afstanden getransporteerd, wat leidt tot een hoge CO2-uitstoot.
  • Er worden veel bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt in de bloementeelt, wat schadelijk is voor het milieu.

Duurzamere alternatieven

Gelukkig zijn er manieren om toch te genieten van bloemen op een duurzamere manier:

  1. Kies voor lokaal geteelde, seizoensgebonden bloemen. Dit vermindert de transportafstanden en het energieverbruik voor kassen.
  2. Zoek naar bloemen met een duurzaamheidskeurmerk, zoals Fairtrade of het keurmerk Sustainable Florist. Biologische bloemen zijn een goede keuze als je wilt letten op het gebruik van gif. 
  3. Overweeg een ander cadeau of andere decoratie voor in huis, zoals een plant. Uit onderzoek is gebleken dat planten de lucht in ons huis kunnen filteren, waardoor ze bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Een ander voordeel van planten is dat ze een veel langer staan dan een bos bloemen. Maar let op, de meeste planten worden gekweekt in kassen waar het klimaat om te groeien perfect is. Helaas zijn deze planten vatbaarder voor ziektes, omdat ze met slechts slechts één gewas tegelijk in een ruimte of op een stuk land verbouwd worden. De bestrijding van deze ziektes gebeurt vaak met chemische middelen. Die chemische middelen zitten op de plant en komen vervolgens in je huis (of tuin). Gelukkig zijn er een aantal webshops waar je gifvrije planten (biologische) kunt kopen, zoals Ogreen en Sprinklr

Zelf bloemen kweken

De meest duurzame optie is om zelf bloemen te kweken. Dit kan in je achtertuin, moestuin of op je balkon. Zelf bloemen kweken heeft een aantal voordelen:

  • Je hebt altijd verse bloemen in huis.
  • Je weet precies hoe de bloemen geteeld zijn en kunt zelf kiezen voor een milieuvriendelijke aanpak.
  • Het kweken van bloemen kan een leuke hobby zijn. 

Conclusie

Een bos bloemen is niet altijd de meest duurzame keuze, gezien de impact van de bloemenindustrie op het milieu. Door te kiezen voor lokale, seizoensgebonden bloemen, bloemen met een duurzaamheidskeurmerk of door zelf bloemen te kweken, kun je toch genieten van bloemen op een milieuvriendelijkere manier.

Koop jij regelmatig een mooie bos bloemen? En ben je na het lezen van dit artikel toch van plan om dat minder te gaan doen en over te stappen op mooie kamerplanten? We lezen het graag bij de reacties!

Bronnen: milieucentraal.nl, milieudefensie.nl, ogreen.eu, sprinklr.co, spinoff.nasa.gov

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten