Zelf compost maken

Zelf je regenwater opvangen, je eigen wasmiddel maken, letten op de producten die je koopt; het zijn allemaal manieren om duurzamer te leven. Maar wist je dat je ook zelf je groenafval kunt verwerken tot voedzame grondstof voor de tuin? Door dit zelf te doen verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat en hoef je geen (turfvrije) compost voor je tuin meer te kopen. Lees verder om stap voor stap te leren hoe je zelf compost kunt maken.

Wat is composteren?

Composteren is het natuurlijke proces waarbij organisch materiaal, zoals bladeren, keukenafval en grasresten, wordt afgebroken tot een donkere, kruimelige substantie die rijk is aan voedingsstoffen. Je kunt compost gebruiken om de bodemkwaliteit te verbeteren, waardoor je planten gezonder en sterker worden.

Voordelen van composteren

 • Vermindering van afval: door te composteren verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat.
 • Verbetering van bodemgezondheid: compost verbetert de structuur, beluchting en waterretentie van de bodem.
 • Milieuvriendelijk: composteren vermindert de behoefte aan chemische meststoffen en helpt bij het bestrijden van klimaatverandering door het verminderen van methaanuitstoot uit stortplaatsen.

Wat kan je composteren?

 • Groene materialen: deze materialen zijn rijk aan stikstof en omvatten fruit- en groenteschillen, koffiedik, theezakjes, grasresten en plantenresten.
 • Bruine materialen: deze zijn rijk aan koolstof en omvatten bladeren, stro, zaagsel, karton, en kleine takjes.
 • Niet composteren: vermijd vlees, vis, zuivelproducten, vetten, oliën, en ziek of besmet plantmateriaal.

Zo kun je compost maken

Zelf compost maken is niet moeilijk als je met de volgende punten rekening houdt:

 • Kies de juiste locatie: kies een schaduwrijke plek in je tuin die goed bereikbaar is. Zorg ervoor dat de plek goed gedraineerd is.
 • Zet een compostbak op: je kunt een kant-en-klare compostbak kopen of er zelf één maken. Zorg ervoor dat de bak goed geventileerd is om luchtcirculatie mogelijk te maken.
 • Begin met een basislaag: begin met een laag grof materiaal zoals takjes of stro om de luchtcirculatie te bevorderen.
 • Voeg groene en bruine materialen toe: wissel lagen van groene en bruine materialen af. Een goede verhouding is ongeveer twee delen bruin op één deel groen. Snijd grotere stukken in kleinere stukjes om het afbraakproces te versnellen.
 • Houd de compost vochtig: de composthoop moet vochtig aanvoelen, zoals een uitgewrongen spons. Voeg water toe als het te droog is en voeg droge, bruine materialen toe als het te nat is.
 • Keer de compost regelmatig: keer de composthoop om de paar weken om luchttoevoer te bevorderen en het afbraakproces te versnellen.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

 • Geurproblemen: als de compost stinkt, is deze waarschijnlijk te nat of bevat te veel groene materialen. Voeg meer bruine materialen toe en keer de hoop om.
 • Te natte compost: voeg droge, bruine materialen zoals bladeren of karton toe en zorg voor betere afwatering.
 • Ongewenste dieren: vermijd het composteren van voedselresten die dieren aantrekken en zorg ervoor dat de compostbak goed is afgesloten.

Gebruik van voltooide compost

Wanneer je compost donker, kruimelig en naar aarde ruikt, is het klaar voor gebruik. Gebruik het in je tuin door een paar centimeter compost over de bovenste laag van de grond te verspreiden en in te werken. Het kan ook worden gebruikt als mulch rond planten om onkruid te onderdrukken en vocht vast te houden.

Ben jij al begonnen met je eigen compost maken? Heb je nog goede tips? We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam. We plaatsen alleen aanbevelingen waar we zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten