Regenton kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Als je je impact op het milieu wilt verminderen en daarom bezig bent met verduurzamen, komt er waarschijnlijk een moment dat je ook op zoek gaat naar duurzame oplossingen voor in de tuin. Een mooi project om mee te beginnen is dan het installeren van een regenton; een eenvoudig systeem dat regenwater verzamelt en opslaat voor later gebruik. Maar is een regenton kopen eigenlijk wel de investering waard? In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen.

Voordelen van een regenton

1. Een milieuvriendelijke keuze

Door regenwater op te vangen en te gebruiken, word je minder afhankelijk van het openbare watervoorzieningssysteem. Het kost energie en verschillende middelen om het water te zuiveren en te verdelen. Door regenwater te gebruiken, zorg je ervoor dat de ecologische impact op al deze processen minder wordt.

2. Waterbesparing

Met een regenton kun je je waterverbruik aanzienlijk verminderen. In plaats van het gebruiken van drinkwater voor verschillende activiteiten, zoals het besproeien van de planten en het vullen van een vijver, kun je regenwater uit de regenton gebruiken. Kostbaar drinkwater wordt minder gebruikt, waardoor de druk op watervoorraden zal afnemen.

3. Kostenbesparing

Door regenwater te gebruiken, kun je de waterrekening verlagen. In droge periodes neemt de vraag naar water toe. Het effect hiervan is dat de tarieven stijgen, waardoor het op lange termijn kan schelen in de kosten voor water. Hou hierbij wel rekening met de aanschafkosten van de regenton. Je hebt tonnen van kunststof voor ongeveer 60 euro, maar er zijn ook regentonnen van 130 euro of echte designer tonnen die om een hogere investering vragen. 

Nadelen van een regenton

1. Neemt ruimte in beslag

Een regenton neemt ruimte in beslag. Als je maar beperkte buitenruimte hebt, kan een regenton te groot zijn.

2. Onderhoud van de regenton

Om de regenton goed te laten functioneren, moet deze onderhouden worden. Soms kan de regenton verstopt raken door bladeren of takjes. Om algengroei of andere ongewenste bacteriën te voorkomen, moet de ton af en toe schoon gemaakt worden. Zorg er ook voor dat de regenton in de winter leeg is. De regenton kan anders kapotgaan door het bevroren water. 

3. Niet iedereen vindt een regenton mooi

Sommige mensen vinden een ton in de tuin niet mooi. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel allerlei tonnen beschikbaar die passen bij verschillende tuinstijlen. Op deze pagina zie je bijvoorbeeld dat er best wel veel regentonnen zijn om tussen te kiezen.  

4. Beperkte opslagcapaciteit

Tijdens droge periodes kan het voorkomen dat je regenton leeg raakt. Zeker als je geen deksel op je regenton hebt zitten, kan het water snel verdampen. Je zou dit probleem op kunnen lossen door er nog een extra regenton aan te schaffen of het verdampen van water minder snel laten gaan door een regenton met deksel te kopen.

Heb je na het lezen van de voor- en nadelen besloten om een regenton te kopen? Zorg er dan voor dat je je jezelf goed laat informeren over het installeren van een regenton en het onderhoud, zodat je zo goed mogelijk kunt profiteren van alle voordelen van deze investering. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven op zekerduurzaam.nl.


Meer vergelijkbare berichten