Welk wc papier is milieuvriendelijk?

Toiletpapier is een onmisbaar product in ons dagelijks leven. We gebruiken het vaak zonder erbij na te denken, maar onze keuze voor toiletpapier kan een aanzienlijke impact hebben op het milieu. Van de productieprocessen tot de materialen die worden gebruikt, elke rol toiletpapier draagt bij aan onze ecologische voetafdruk. We vroegen ons daarom natuurlijk af welk wc papier milieuvriendelijk is, want door bewust te kiezen voor milieuvriendelijke opties, kunnen we een grote stap zetten naar een duurzamere levensstijl. 

Gerecycled of niet gerecycled

Eén van de eerste beslissingen die je kunt nemen, is of je gerecycled of niet-gerecycled toiletpapier wilt gebruiken. Gerecycled toiletpapier wordt gemaakt van gerecyclede papiervezels, wat betekent dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Dit is beter voor het milieu omdat het de ontbossing vermindert en de vraag naar nieuw papier verlaagt. Niet-gerecycled toiletpapier wordt daarentegen gemaakt van nieuwe houtvezels, wat een grotere impact op het milieu heeft. Een groot nadeel van gerecycled wc papier is alleen wel dat het een bron van PFAS in het rioolwater is. Dat komt omdat PFAS in veel papieren producten kunnen voorkomen, omdat de chemische stoffen (PFAS) worden ingezet bij het verpulpen van papier in papiermolens. Het wc papier wordt vervolgens gemaakt van het gerecycled papier en kan daarom PFAS kan bevatten.

Toiletpapier van The good roll (en dan The Panda Edition) en The Cheeky Panda zijn een goede keuze als je milieuvriendelijk toiletpapier wilt kopen dat vrij is van PFAS. 

FSC-certificering

Als je kiest voor niet-gerecycled toiletpapier, let dan op de FSC-certificering. FSC staat voor Forest Stewardship Council, een organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer. Toiletpapier met een FSC-keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de biodiversiteit, de rechten van arbeiders en de impact op lokale gemeenschappen.

Vrij van andere chemicaliën

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is het bleken van toiletpapier. Traditioneel werd chloor gebruikt om toiletpapier wit te maken, maar dit proces is schadelijk voor het milieu. Tegenwoordig zijn er milieuvriendelijkere alternatieven, zoals zuurstofbleken of totaal chloorvrij (TCF) papier. Deze methoden zijn minder belastend voor het milieu en de waterkwaliteit.

Verpakking en transport

Let ook op de verpakking en het transport van het toiletpapier. Geef de voorkeur aan merken die gebruikmaken van minimale, recyclebare, plasticvrije verpakkingen en die hun producten op een milieuvriendelijke manier vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van elektrische voertuigen of door efficiënte transportroutes te plannen om de uitstoot te verminderen.

Conclusie

Het kiezen van milieuvriendelijk toiletpapier kan een groot verschil maken. Gerecycled toiletpapier is de beste keuze voor het milieu, omdat het minder nieuwe grondstoffen vereist en ontbossing vermindert. Als je niet-gerecycled papier gebruikt, kies dan voor FSC-gecertificeerde opties. Vermijd chloorgebleekt papier en let op minimalistische, recyclebare verpakkingen en milieuvriendelijke transportmethoden. Met bewuste keuzes kunnen we allemaal bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Welk wc papier vind jij het meest milieuvriendelijk? En heb je al ervaringen met milieuvriendelijk toiletpapier (negatief of positief?) We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam. We plaatsen alleen aanbevelingen waar we zelf achter staan.

Bronnen: newscientist.nl, rivm.nl, fsc.org/en

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten