Microplastics: kleine deeltjes met een grote impact

We willen het in dit artikel hebben over een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de media en wetenschappelijke wereld: microplastics. Hoewel ze klein van formaat zijn, hebben deze kleine deeltjes een grote impact op onze planeet en gezondheid. Laten we daarom eens verder uitzoeken wat microplastics precies zijn en hoe groot de impact is.  

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn plastic deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter. Ze kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals cosmetica, verpakkingen, kledingvezels en industrieel afval. Deze deeltjes kunnen zowel bewust worden geproduceerd als ontstaan door het afbreken van grotere plastic voorwerpen. Eenmaal vrijgekomen in het milieu, worden microplastics gemakkelijk verspreid via waterwegen, zoals oceanen, rivieren en meren. Ze kunnen ook aanwezig zijn in de lucht die we inademen. Dit betekent dat ze overal om ons heen aanwezig zijn, zelfs op plekken waar we het niet verwachten.

De gevolgen voor het milieu

De aanwezigheid van deze kleine plastic deeltjes heeft ernstige gevolgen voor het milieu. Aquatische ecosystemen worden bijzonder getroffen doordat vissen en andere waterdieren de kleine deeltjes gemakkelijk binnenkrijgen. Maar liefst 90% van alle zeedieren heeft microplastics in hun lichaam. Dit heeft niet alleen invloed op hun gezondheid, maar ook op de hele voedselketen. Uiteindelijk kunnen microplastics zelfs in ons eigen dieet terechtkomen. Bijvoorbeeld als we vis en schaaldieren consumeren. Bovendien dragen microplastics bij aan de vervuiling van onze wateren. Ze breken zeer langzaam af en blijven daarom gedurende lange tijd aanwezig. Dit kan leiden tot verstoring van het ecosysteem en schade aan de flora en fauna in zowel zoet- als zoutwatergebieden.

De impact op onze gezondheid

Niet alleen de natuur wordt getroffen door microplastics, maar ook onze gezondheid loopt gevaar. Onderzoek heeft aangetoond dat deze kleine plasticdeeltjes chemicaliën kunnen absorberen, zoals pesticiden en andere verontreinigende stoffen uit het milieu. Wanneer we voedsel eten dat besmet is met microplastics, kunnen deze chemicaliën in ons lichaam terechtkomen en mogelijk schadelijke effecten hebben. Bovendien zijn er aanwijzingen dat blootstelling aan hoge concentraties microplastics kan leiden tot ontstekingen, orgaanbeschadiging en hormonale verstoringen bij dieren. Er is bijvoorbeeld een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat microplastics ook de longen negatief beïnvloeden. Er is dus al veel onderzoek naar microplastics gedaan, maar er is volgens het RIVM nog geen goed overzicht hiervan. Het is hierdoor niet duidelijk welke kennis er nog ontbreekt. Het RIVM heeft daarom een overzicht gemaakt van de kennis die nodig is om te kunnen bepalen of microplastics in het milieu schadelijk zijn. Aan de hand daarvan kan er bepaald worden welk onderzoek er als eerste gedaan moet worden om meer inzicht te krijgen. Deze resultaten helpen om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn. 

Wat kunnen we zelf doen tegen microplastics?

Hoewel er nog veel onderzoek nodig is om de precieze impact op menselijke gezondheid te bepalen, moeten we voorzichtig zijn met ons gebruik van plastic om mogelijke risico’s te verminderen. Gelukkig kunnen we allemaal een rol spelen in het verminderen van de hoeveelheid microplastics in ons milieu. Hier zijn enkele tips om te helpen:

  1. Vermijd het gebruik van producten die microplastics bevatten, zoals scrubs en reinigingsmiddelen. Probeer ook het drinken uit wegwerpflesjes zoveel mogelijk te vermijden. Er kwam nog recentelijk in het nieuws dat je bij het drinken uit een wegwerpflesje talloze stukjes nanoplastic binnenkrijgt. Nanoplastics zijn nog kleiner dan microplastics, ongeveer duizend keer zo klein als de diameter van een gemiddelde mensenhaar. Nanoplastics gedragen zich anders dan grotere stukjes plastic. Ze kunnen namelijk binnendringen in onze organen en cellen. Kies in plaats van een wegwerpdrinkflesje voor een drinkfles van glas of RVS, zoals de Klean Kanteen of deze glazen waterfles
  2. Vermijd synthetische kleding, zoals polyester en nylon. Microplastics kunnen namelijk ook vrijkomen bij het wassen van kleding van deze materialen. Je zou ook kunnen investeren in een microplasticfilter. Een andere oplossing is om synthetische kleding zoveel mogelijk te vermijden.
  3. Kies voor herbruikbare producten in plaats van wegwerpvarianten, zoals waterflessen en boodschappentassen.
  4. Recycle plasticafval op de juiste manier en verminder het gebruik van plasticverpakkingen waar mogelijk.
  5. Steun organisaties die zich inzetten voor het opruimen van plasticafval en bewustwording creëren over de impact ervan.

Conclusie

Microplastics mogen dan klein zijn, maar de impact is groot. Ze vervuilen ons milieu, bedreigen onze gezondheid en verstoren delicate ecosystemen. Het is aan ons om verantwoordelijkheid te nemen en actie te ondernemen om de hoeveelheden te verminderen. 

Maak jij je zorgen over microplastics in het milieu? We lezen het graag bij de reacties.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten