Welk duurzaam wasmiddel gebruiken?

De keuze voor een milieuvriendelijk wasmiddel is een belangrijke stap als je bewust bezig bent met duurzaamheid. Maar, als je gaat zoeken naar duurzaam wasmiddel, dan zul je zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn en dat het moeilijk te bepalen is welk wasmiddel het meest duurzaam is. We gingen daarom op zoek naar echte duurzame wasmiddelen en hebben we het over belangrijke factoren waar je rekening mee kunt houden. 

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een duurzaam wasmiddel

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat we precies bedoelen met ‘duurzaam wasmiddel’. Voor sommigen betekent dit een wasmiddel dat vrij is van schadelijke chemicaliën, terwijl anderen misschien een wasmiddel zoeken dat lang meegaat. Beide aspecten vallen onder duurzaamheid. Bij het zoeken van een duurzaam wasmiddel zijn er dus verschillende aspecten waar je op kunt letten, zoals:

 • Biologische afbreekbaarheid van de ingrediënten
 • Afwezigheid van schadelijke chemicaliën
 • Verpakking (recyclebaar, navulbaar of verpakkingsvrij)
 • Concentratie van het wasmiddel
 • Energie- en waterverbruik tijdens het wasproces

Soorten duurzame wasmiddelen

Er zijn verschillende soorten wasmiddelen die als duurzaam / milieuvriendelijk worden beschouwd:

1. Ecologische wasmiddelen

Deze wasmiddelen bevatten biologisch afbreekbare ingrediënten en zijn vrij van schadelijke chemicaliën zoals fosfaten, chloor en synthetische geurstoffen. Ze zijn vaak verpakt in recyclebare of navulbare verpakkingen. Let bij het uitzoeken van ecologische wasmiddelen goed op. Zo heb je wasmiddel dat 100% biologische afbreekbaar is, vegan en voor 100% gemaakt is van post-consumer plastic (materiaal dat is gemaakt van gerecycled plastic afkomstig uit weggegooid materiaal), maar dat wel SLS bevat. De vraag is dus hoe ver je wilt gaan. Na lang zoeken vonden we dit wasmiddel. Vrij van SLS, vegan en gecertificeerd met het Canadese EcoLogo. Het wamiddel is wel geproduceerd in Canada, waardoor het qua transport weer wel weer minder goed voor het milieu is. Als je daar ook rekening mee wilt houden, dan kun je het beste zelf je wasmiddel maken. 

2. Wasnoten

Wasnoten zijn een natuurlijk alternatief voor traditionele wasmiddelen. Ze bevatten saponine, een natuurlijke zeepachtige stof die vuil en vlekken verwijdert. Wasnoten zijn 100% biologisch afbreekbaar en komen zonder verpakking. Helaas is in dit artikel van de consumentenbond te lezen dat de vlekverwijdering van wasnoten matig is en dat de kleding al na enkele keren grauwer wordt. 

3. Zelf wasmiddel maken

Je kunt ook overwegen om zelf wasmiddel te maken met natuurlijke ingrediënten zoals soda, Marseille zeep en etherische oliën. Dit geeft je volledige controle over de ingrediënten en verpakking.

Tips voor duurzaam wassen

Naast het kiezen van een milieuvriendelijk wasmiddel, kun je ook op andere manieren duurzamer wassen:

 • Was op lagere temperaturen (30-40°C)
 • Vul de wasmachine volledig voor je gaat wassen
 • Gebruik de juiste dosering wasmiddel
 • Kies voor een energiezuinige wasmachine
 • Hang de was buiten te drogen in plaats van een droger te gebruiken
 • Was met vloeibaar wasmiddel in plaats van met waspoeder. Er komen dan minder microplastics in het afvoerwater

Conclusie

Het kiezen van een duurzaam wasmiddel is een eenvoudige maar effectieve manier om je impact op het milieu te verminderen. Door rekening te houden met factoren zoals biologische afbreekbaarheid, verpakking en concentratie, kun je een weloverwogen keuze maken. Experimenteer met verschillende opties en ontdek welk milieuvriendelijk wasmiddel het beste bij jouw behoeften past. 

Ben jij van plan om over te stappen naar duurzamer wasmiddel? Of heb je het perfecte milieuvriendelijke wasmiddel gevonden en wil je het met ons delen? We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam.

Bronnen: consumentenbond.nl, milieucentraal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten