Ontdek make-up zonder microplastics

Als je stap voor stap duurzamere keuzes wilt maken, dan is op een gegeven moment waarschijnlijk ook de make-up die je draagt aan de beurt. Helaas is uit onderzoek gebleken dat maar liefst 9 op de 10 producten van grote cosmeticamerken microplastics bevatten. Dat was wel even schrikken! We gingen op zoek naar meer informatie én zochten naar make-up producten zonder microplastics. 

Wat zijn microplastics en waarom zijn ze schadelijk?

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes, meestal kleiner dan 5 millimeter, die in veel cosmeticaproducten worden gebruikt. Ze kunnen verschillende functies hebben, zoals het creëren van een zijdezachte textuur, het verbeteren van de houdbaarheid of het geven van een glans aan het product. Hoewel deze deeltjes klein zijn, kunnen ze een grote impact hebben op het milieu omdat:

  • Microplastics wegspoelen tijdens het reinigen van je gezicht en daarna in het riool belanden. Vervolgens kunnen ze uiteindelijk in zeeën en oceanen terechtkomen.
  • Zeedieren kunnen deze deeltjes opnemen, wat leidt tot verstoring van hun spijsverteringssysteem en potentieel de voedselketen binnendringt.
  • Microplastics breken niet af en hopen zich op in het milieu, wat leidt tot langdurige vervuiling.

Welke cosmeticamerken bevatten geen microplatics?

Gelukkig zijn er steeds meer merken die overstappen op natuurlijke en biologisch afbreekbare ingrediënten als alternatief voor microplastics. We hebben alvast een aantal cosmeticamerken zonder microplastics gevonden:

  • INIKA: de make-up van dit Australische merk is vrij van microplastics, biologisch en vegan.
  • Living Nature: Living Nature was één van de eerste bedrijven ter wereld die cosmetica produceerde zonder daarbij gebruik te maken van synthetische conserveermiddelen of parabenen.
  • MÁDARA: alle producten van dit merk zijn natuurlijk en biologisch. Alle formules van MÁDARA zijn vrij van microplastics.

Tips voor het kiezen van microplasticvrije make-up

Het vinden van make-up zonder microplastics kan in het begin een uitdaging zijn, maar met deze tips wordt het een stuk eenvoudiger:

  • Lees de ingrediëntenlijst zorgvuldig door en let op termen als “polyethyleen”, “polypropyleen” en “polymethylmethacrylaat”, die allemaal verwijzen naar microplastics.
  • Kies voor merken die zich inzetten voor duurzaamheid en transparant zijn over hun ingrediënten.
  • Zoek naar certificeringen zoals “microplasticvrij”, “biologisch afbreekbaar” of “natuurlijk” op de verpakking. 

Maak de overstap naar een duurzame beautyroutine

Het vervangen van traditionele make-up door microplasticvrije alternatieven is een kleine verandering die een groot verschil kan maken voor het milieu. Door te kiezen voor duurzame en natuurlijke producten, draag je bij aan het verminderen van de plasticvervuiling en bescherm je de biodiversiteit in onze zeeën en oceanen.

Wees niet bang om te experimenteren met nieuwe merken en producten. Veel duurzame make-up biedt dezelfde kwaliteit en prestaties als traditionele alternatieven, zonder de schadelijke gevolgen voor het milieu. Met een beetje onderzoek en toewijding kun je een beautyroutine creëren die zowel goed is voor jou als voor de planeet.

Heb jij al ervaring met make-up zonder microplastics? We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten