Is nagellak slecht?

Nagellak is een populair beautyproduct om je nagels mooier te maken. Maar, wat doet dit product eigenlijk voor je gezondheid en het milieu? We zochten het uit en vertellen je er in dit artikel meer over.

De samenstelling van nagellak

Laten we eerst eens beginnen met de samenstelling van nagellak. Op de website waarzitwatin.nl vonden we wat voor stoffen er allemaal in nagellak te vinden zijn. Nagellak bevat verschillende chemische stoffen, waaronder oplosmiddelen, harsen en weekmakers. Op de website waarzitwatin.nl staat dat deze stoffen bij normaal gebruik veilig zijn voor je gezondheid.

We kwamen op veel websites berichten tegen over de aanwezigheid van schadelijke chemische stoffen, zoals tolueen, formaldehyde, kamfer en dibutylftalaat (DBP), en vroegen ons natuurlijke af hoe het dan daarmee zit. Gelukkig zijn formaldehyde en DBP verboden in de Europese Unie en mogen deze stoffen dus niet in nagellak of andere persoonlijke verzorgingsproducten zitten (helaas dus wel in landen buiten de EU). Tolueen is een oplosmiddel dat inderdaad in lak voor je nagels te vinden is en kan zorgen voor verschillende klachten, zoals duizeligheid en hoofdpijn. In de EU mag er maximaal 25% tolueen in nagellak zitten. Kamfer is een weekmaker en is soms, maar niet vaak terug te vinden in nagellak. 

Chemische stoffen en het milieu

Sommige stoffen, zoals formaldehyde en tolueen, zijn schadelijk voor de luchtkwaliteit. Er zitten ook stoffen in nagellak, zoals DBP, die zich kunnen ophopen in het water en schadelijk kunnen zijn voor vissen en andere organismen in het water.

Verpakking en afval

Naast de chemische stoffen die worden toegevoegd, zijn er ook zorgen over de verpakking en het afval ervan. Veel flesjes met lak zijn gemaakt van glas of plastic, wat bijdraagt aan de hoeveelheid afval die in onze ecosystemen belandt. Bovendien bevatten sommige nagellakken microplastics.

Duurzame alternatieven

Gelukkig zijn er stappen die we kunnen nemen om de schadelijke effecten van nagellak op het milieu te verminderen. We kunnen natuurlijk helemaal stoppen met nagellak, omdat je ook prachtig bent zonder lak op je nagels, maar je zou ook kunnen kiezen voor lak die vrij is van chemicaliën. Je komt dan uit op nagellak op waterbasis. Gelukkig bieden veel merken tegenwoordig milieuvriendelijke en veilige nagellakopties aan.

Bewust omgaan met afval

Daarnaast moeten we ook bewust omgaan met het afval van nagellak. Het is belangrijk om lege flesjes op de juiste manier te recyclen en ervoor te zorgen dat nagellakresten niet in het water terechtkomen. Dit kan worden bereikt door oude nagellakflesjes weg te gooien in plaats van de lak door de gootsteen te spoelen en nagellakresten op te vangen op een stukje keukenpapier voordat we onze nagels lakken.

Geniet van mooie nagels zonder schade aan het milieu

Kortom, ‘gewone’ nagellak is bij normaal gebruik veilig voor je gezondheid, maar daar zal niet iedereen zich in kunnen vinden vanwege de chemische stoffen die aan nagellak worden toegevoegd. Ook kan het schadelijke effecten hebben op het milieu vanwege de chemische stoffen die het bevat en de verpakking ervan. Het is gelukkig mogelijk om de impact op het milieu te verminderen door te kiezen voor milieuvriendelijke nagellakken en bewust om te gaan met het afval ervan. Door deze kleine stappen te zetten, kunnen we genieten van mooie nagels zonder schade toe te brengen aan de aarde.

Ga je na het lezen van dit artikel stoppen met het lakken van je nagels? Of stap je over naar een ander merk met nagellak zonder chemische bestanddelen? We lezen het graag bij de reacties!

Bron: waarzitwatin.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten