Groene aanslag op tegels

Groene tegels schoonmaken? Dit zijn de milieuvriendelijkste methodes

Heb je ooit naar buiten gekeken, dromend van een zonnige middag op je terras of balkon, om vervolgens te beseffen dat jouw tegels een make-over hebben gekregen door moeder natuur? En niet het soort make-over waarbij alles er beter uitziet. Nee, we hebben het over de groene aanslag die zich stiekem heeft verspreid op jouw tegels. Die groene laag die je vaak ziet op stenen, hout en andere oppervlakken buiten, bestaat uit algen, mossen en soms ook schimmels. Traditionele methodes om groene aanslag te verwijderen bevatten vaak schadelijke chemicaliën die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke alternatieven als je groene tegels wil schoonmaken. We bespreken hier de meest duurzame opties.

Waarom kiezen voor milieuvriendelijke opties?

Het gebruik van agressieve chemische reinigers draagt bij aan waterverontreiniging en kan schadelijk zijn voor de flora en fauna in je tuin. Bovendien kunnen deze stoffen gevaarlijk zijn voor jezelf, huisdieren en kleine kinderen die in contact komen met behandelde oppervlakken. Door te kiezen voor milieuvriendelijke reinigingsmethodes bescherm je niet alleen het milieu, maar zorg je ook voor een veilige ruimte rondom je huis.

Milieuvriendelijke methodes om groene aanslag te verwijderen

De meest natuurlijke methodes om groene aanslag te verwijderen zijn het gebruik van heet water in combinatie met een harde borstel of het gebruik van een hogedrukreiniger. Let met een hogedrukreiniger wel goed op, want bij sommige tegels, zoals betontegels, kan de beschermlaag door de sterke straal beschadigd raken. Ook kunnen voegen tussen de tegels per ongeluk kapot gespoten worden.

Gebruik geen azijn voor het verwijderen van groene aanslag

Op verschillende websites is terug te vinden dat je azijn kunt gebruiken om van groene aanslag af te komen. Toch is het beter om dit niet te doen, want azijn kan een risico vormen voor mens en milieu. Op de website van het RIVM is zelfs te lezen dat azijn niet is toegelaten voor het verwijderen van groene aanslag. Onderaan het artikel van het RIVM staat dat het in dit onderzoek niet gaat om schoonmaakazijn (maar om azijn) en dat schoonmaakazijn dus wel als reinigingsmiddel gebruikt mag worden. Op de website van Milieu Centraal lezen we daarentegen dat schoonmaakazijn niet gebruikt mag worden om groene aanslag te verwijderen. Dat komt omdat het niet getest is als bestrijdingsmiddel en daarom gevaarlijk kan zijn voor mensen en hun gezondheid. 

Andere methodes om van je groene tegels af te komen

Water van gekookte aardappelen, voegzand gebruiken, eierschalen; er komt heel wat op je pad als je online zoekt naar methodes om van groene aanslag af te komen. Wij hebben zelf deze methodes niet getest en kunnen hier daarom geen oordeel over geven. Zelf boenen we de groene aanslag er gewoon af met een borstel, warm water en een ecologische allesreiniger.

Groene tegels schoonmaken zonder resultaat?

Na uren schrobben nog steeds geen of amper resultaat? Dan kunnen we ons best voorstellen dat je neigt naar een andere manier om groene aanslag te verwijderen. Als je van plan bent om een chemisch bestrijdingsmiddel te gebruiken tegen groene aanslag, dan doe je er goed aan om erop te letten of het product is toegelaten door het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Soms zie je termen als ‘plantaardig’ of ‘natuurlijk’ voorbijkomen op de etiketten. Dit hoeft niet te betekenen dat het product ook echt daadwerkelijk milieuvriendelijk is. Het kan in dit geval ook om greenwashing gaan. Controleer daarom altijd de ingrediëntenlijst om zeker te weten dat het echt om een milieuvriendelijk product gaat.

Groene aanslag voorkomen

Als het is gelukt om de groene aanslag te verwijderen, dan kun je een aantal dingen doen om de aanslag in de toekomst te voorkomen. Groene aanslag ontwikkelt zich voornamelijk in vochtige en schaduwrijke gebieden. Door ervoor te zorgen dat deze plekken meer direct zonlicht ontvangen, kun je voorkomen dat de aanslag zich vormt. Snoei daarom overhangende planten of struiken om meer licht door te laten. Ook door regelmatig te vegen kun je groene aanslag tegengaan. Dat komt omdat de algen die zorgen voor groene aanslag niet goed de kans krijgen om te groeien. 

Conclusie

Je groene tegels schoonmaken hoeft gelukkig niet ten koste te gaan van onze planeet of gezondheid. Door bovengenoemde milieuvriendelijke methodes toe te passen kunnen we onze buitenruimtes mooi én schoon houden zonder negatieve impact op ons milieu. 

Wat is voor jou de beste methode om groene aanslag te verwijderen? We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten