Wat is greenwashing?

Vandaag duiken we samen in de wereld van greenwashing. Het kan zijn dat je deze term al eens voorbij hebt zien komen of dat het juist compleet nieuw voor je is. Als je duurzamer wilt leven, is het in ieder geval wel iets belangrijks om van op de hoogte te zijn, zodat je nu en in de toekomst echte duurzame keuzes kunt maken. We vertellen je daarom in dit artikel wat greenwashing precies inhoudt en hoe je het kunt herkennen. 

Wat is greenwashing?

Greenwashing lijkt op het eerste gezicht misschien iets wat met plantjes te maken te heeft, maar niets is minder waar. Het is een trucje dat sommige bedrijven gebruiken om zichzelf duurzamer voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn. Dit doen ze door middel van marketing en reclame die hun producten of diensten groener laten lijken, zonder dat ze daadwerkelijke stappen ondernemen om hun impact op het milieu te verminderen.

Hoe kom je erachter of iets greenwashing is?

Het kan lastig zijn om erachter te komen of een duurzaam initiatief echt duurzaam is of dat het om greenwashing gaat. Let daarom op de volgende punten om erachter te komen waar je mee te maken hebt:

  • Vage termen: woorden als ‘natuurlijk’, ‘groen’ of ‘milieuvriendelijk’ klinken goed, maar zonder concrete bewijzen betekenen ze vrij weinig.
  • Ontbreken van bewijs: echte duurzame organisaties kunnen vaak certificaten of gedetailleerde rapportages tonen over hun impact. Ontbreekt dit? Dan is dat een rood vlaggetje.
  • Gebrek aan transparantie: als je meer wilt weten over de duurzame claims van een bedrijf en je krijgt ontwijkende antwoorden of helemaal geen reactie, dan kun je vraagtekens zetten bij hun authenticiteit.
  • Verschuilen achter kleine, groene daden: een bedrijf dat enorm vervuilend is maar trots één klein groen initiatief promoot, kan probeerden af te leiden van de niet-zo-duurzame realiteit.

Nog steeds niet zeker?

Soms kan het echt lastig zijn om door de marketingpraatjes heen te prikken. Als je twijfelt over de echtheid van de duurzaamheidsclaims van een bedrijf, dan kun je meestal met meer onderzoek erachter komen of je met greenwashing te maken hebt. Bekijk bijvoorbeeld onafhankelijke beoordelingssites, lees reviews en check eventueel rapportages die het bedrijf heeft gepubliceerd.

Tips om zelf niet in greenwashing te trappen

  1. Wees kritisch: neem niet alles voor lief aan wat op mooie groene verpakking staat geschreven.
  2. Educatie is the key: hoe meer je weet over wat écht duurzaam is, hoe makkelijker je greenwashing kunt spotten.
  3. Zoek naar een certificering: keurmerken zoals Fairtrade of Biologisch geven vaak al een goede indicatie dat een product aan strenge eisen voldoet.
  4. Vraag naar details: schroom niet om merken directe vragen te stellen over hun milieubeleid en -praktijken.

Door alert te blijven op greenwashing-praktijken kunnen we ervoor zorgen dat ons groene hart én onze portemonnee worden ingezet waar ze echt verschil maken.

Kijk jij al kritischer naar ‘groene’ producten? Of ben je vanaf nu van plan om er beter op te letten? Laat het weten bij de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten