Zon en zonnepanelen

Betalen voor het terugleveren van stroom erg?

Afgelopen week kwam in het nieuws dat ook Eneco klanten laat betalen voor het terugleveren van stroom. Dit bericht volgt vrij kort na het goede nieuws dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. Een aantal andere energieleveranciers, zoals Greenchoice en Vandebron, lieten hun klanten al betalen voor het terugleveren van stroom en nu volgt dus ook Eneco. De kans bestaat dat er nog meer aanbieders in de toekomst geld gaan vragen voor het terugleveren van stroom. Is dit slecht nieuws voor bezitters van zonnepanelen? Of valt het eigenlijk wel mee? We zochten het uit.

Hoe zit het precies?

Huishoudens met zonnepanelen wekken op zonnige dagen veel meer stroom op dan ze gebruiken. Die ongebruikte stroom gaat vervolgens naar het stroomnet en wordt voor zeer lage of zelfs negatieve prijzen doorverkocht. Dit is niet rendabel genoeg voor de energiemaatschappij en daarom moeten alle klanten meebetalen, óók klanten zonder zonnepanelen. In de huidige situatie hoeven klanten niets te betalen als ze evenveel energie afnemen als ze dat leveren met hun zonnepanelen. Huishoudens die meer energie opwekken dan dat ze verbruiken krijgen daarover een vergoeding.

 

Dit gaat er veranderen

Op het moment dat er betaald moet worden voor het terugleveren van stroom zal er wel nog steeds een vergoeding zijn voor de hoeveelheid stroom die je opwekt en teruglevert aan het net. Het bedrag gaat alleen met 4 cent per kWh stroom omlaag. Het energiebedrijf rekent daarnaast nog een tarief voor de totale kWh stroom die je teruglevert aan het net. Het is nog niet duidelijk hoe hoog dat bedrag is. Totdat deze vergoeding in rekening wordt gebracht, zullen nieuwe klanten met zonnepanelen die een contract afsluiten bij Eneco zes euro per maand meer gaan betalen. Deze kosten vallen onder het ‘vastrecht’, ook wel een vergoeding die je moet betalen aan het energiebedrijf.

Is het nu nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben als je moet betalen voor het terugleveren van stroom?

Toen de kans nog bestond dat de salderingsregeling afgebouwd zou worden, vroegen we ons al af of het nog wel zin heeft om zonnepanelen aan te schaffen. We kwamen toen tot de conclusie dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn, omdat:

  • Ze nog steeds kosten besparen,
  • Zorgen voor waardevermeerdering van je huis
  • Een goede keuze zijn als het gaat om het milieu

Zelfs als de salderingsregeling zou wegvallen, zouden zonnepanelen nog steeds een goede keuze zijn. Nu de salderingsregeling blijft, maar je wel moet gaan betalen voor terugleveren aan het net, verwachten we nog steeds dat zonnepanelen een goede keuze blijven. Dit is wel nog even afhankelijk van het tarief dat je terug moet betalen voor de totale kWh stroom die je teruglevert aan het net. We verwachten alleen niet dat hierdoor zonnepanelen opeens niet meer rendabel zijn.

Vind jij zonnepanelen nog wel interessant nu je moet betalen voor terugleveren? Of vind je dat er nu heel snel betaalbare batterijen moeten komen, zodat overtollige stroom opgeslagen kan worden? We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten