Water besparen? 5 tips om minder water te gebruiken

Planten water geven, douchen, de vaatwasser, wasmachine; we gebruiken dagelijks veel water voor verschillende doeleinden. Vanwege de toenemende impact van klimaatverandering is het nu meer dan ooit belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met water. Het kost waterzuiveringsbedrijven namelijk veel energie om water te zuiveren. Ook horen we steeds vaker over watertekort. Gelukkig is er veel mogelijk als je graag minder water wilt gebruiken. Met deze 5 tips kun je het meeste water besparen. 

Vang water op in een regenton

Eerder schreven we al een artikel over het kopen van een regenton. Een groot voordeel van een regenton is dat je het opgevangen regenwater kunt gebruiken om de planten water te geven. Er hoeft dan geen kostbaar drinkwater gebruikt te worden. 

Draai alleen de was met een volle machine

Hoe voller je de wasmachine laadt, hoe minder vaak je hoeft te wassen en hoe minder water je verbruikt. Als je een nieuwe wasmachine nodig hebt, overweeg dan meteen een model met een ruime trommelcapaciteit. Zorg er trouwens ook voor dat je dan meteen een apparaat kiest met het energiezuinigste label. Dit kan op jaarbasis aanzienlijke besparingen opleveren.

Hergebruik servies

Steeds een nieuw drinkglas pakken is natuurlijk helemaal niet nodig. Je kunt water ook de hele dag uit hetzelfde glas drinken. Hoeft de vaatwasser ook minder vaak te draaien! 

Douche korter

Enig idee hoelang je eigenlijk doucht? Met een wekker of zandloper kun je het een stuk beter bijhouden. Vijf minuten onder de douche is vaak al voldoende. Een wekker of zandloper voorkomt dat je nog minutenlang blijft genieten van de warme straal.

Koop een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop kun je veel water besparen. Het ligt aan de grootte van de douchekop, maar er zijn douchekoppen waar je wel 50% water mee bespaart! Nog een voordeel van een waterbesparende douchekop is dat je ze al kunt kopen voor een laag bedrag. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven op zekerduurzaam.


Meer vergelijkbare berichten