Zonnepanelen die je kunt aanschaffen met een verduurzamingshypotheek.

Geld lenen voor verduurzaming met een verduurzamingshypotheek

Steeds meer mensen worden zich bewust van klimaatverandering en willen een bijdrage leveren aan een beter milieu. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Denk bijvoorbeeld aan een regenton kopen of afval scheiden. Wanneer je het helemaal goed wilt aanpakken, dan kunnen ook bepaalde aanpassingen aan je huis een positieve bijdrage leveren. Deze aanpassingen kunnen soms flink wat geld kosten, maar gelukkig mag je voor verduurzamen extra geld lenen via je hypotheek. Dit wordt ook wel een verduurzamingshypotheek genoemd. We vertellen je er in dit artikel meer over. 

Wat is een verduurzamingshypotheek?

Een verduurzamingshypotheek is een financiële oplossing die woningeigenaren helpt om milieuvriendelijke verbeteringen aan hun huis aan te brengen. Dit zijn meestal verbeteringen die ervoor zorgen dat je energie kunt besparen. Met een verduurzaam hypotheek kun je geld lenen voor het verduurzamen van je huis tegen gunstige financiële voorwaarden. 

Wat doen met een verduurzaamheidshypotheek?

Er zijn verschillende onderdelen in je huis die je kunt aanpakken met een verduurzaam hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Isolatie van het dak, gevel en vloer
  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen 
  • Douche met warmteterugwinning
  • Triple glas en HR++ glas
  • Energiezuinig ventileren

Voordelen van een verduurzamingshypotheek

Een groot voordeel van een verduurzamingshypotheek is dat je geld kunt lenen tegen gunstige financiële voorwaarden. Een ander voordeel is dat je door de investeringen die je maakt met een verduurzaamheidshypotheek uiteindelijk geld kunt besparen. Neem als voorbeeld het isoleren van je woning. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat er minder energie en dus geld nodig is om je huis te verwarmen. Het zorgt bovendien voor een comfortabeler huis én is beter voor het milieu! 

Voorwaarden voor een verduurzaamheidshypotheek

Er zijn een aantal voorwaarden om aan te voldoen als je een verduurzaamheidshypotheek wilt afsluiten. Je maximale hypotheekbedrag mag volgens de huidige wetgeving 100% van de woningwaarde zijn. Het ligt aan je inkomen of je dat maximale bedrag mag lenen. Als je genoeg inkomen hebt en voldoende eigen geld, dan kun je binnen de 100% van de woningwaarde geld lenen om het huis te kopen en de verduurzamingsmaatregelen te financieren. Als je geen financieringsruimte over hebt, dan mag je een extra hypotheek nemen voor verduurzamen tot 106% van de waarde van de woning die je gaat kopen. Er zijn hier wel nog een aantal regels aan verbonden, dus neem altijd contact op met een hypotheekadviseur om je goed te laten adviseren.

Let op: Je kunt niet bij alle geldverstrekkers terecht voor een verduurzamingshypotheek. In het Overzicht deelnemende geldverstrekkers energiebespaarbudget op de website van het NHG, kun je zien welke geldverstrekkers meedoen. 


Meer vergelijkbare berichten