Is tweedehands kleding kopen eigenlijk wel zo duurzaam?

Vind jij het ook zo heerlijk als je een geweldige vintage parel op de kop hebt getikt voor een fractie van de prijs? Dan ben je niet de enige, want tweedehands shoppen is populairder dan ooit! Steeds meer mensen gaan regelmatig naar de kringloop, scrollen urenlang op Vinted en we melden ons massaal aan bij duurzame kleding initiatieven, zoals The Clotingloop. Het geven van een tweede leven aan kleding klinkt als de meest duurzame keuze, maar is dat werkelijk zo?

Tweedehands kleding kopen is gemiddeld een betere keuze voor het klimaat

We kunnen je gelukkig al een beetje geruststellen, want volgens het Climate Change Impact Report van tweedehands kleding community Vinted blijkt dat tweedehands kopen op Vinted gemiddeld een betere keuze is voor het klimaat dan nieuwe kleding kopen. Per item dat je koopt, wordt er gemiddeld 1,8 kg CO2 vermeden, zelfs als er rekening wordt gehouden met de uitstoot die het verzenden van artikelen veroorzaakt.

Niet altijd duurzaam

Hoewel tweedehands kleding duurzamer lijkt te zijn dan het kopen van nieuwe kleding, is het belangrijk om erbij stil te staan dat het kopen van tweedehands kleding niet altijd duurzaam is. Tweedehands kleding krijgt een tweede leven, maar de vraag is wel of de tweedehands kleding uiteindelijk langer gedragen wordt dan nieuwe kleding die nooit wordt doorverkocht. Uit onderzoek van Vinted blijkt namelijk ook dat meer dan de helft van de kopers niet van plan is het tweedehands product langer dan één of twee jaar te dragen.

Overconsumptie bij tweedehands kleding

Het feit dat tweedehands shoppen populair is, betekent helaas niet dat het overproductie en overconsumptie van nieuwe kleding tegengaat. De groei van de tweedehands markt heeft er helaas nog niet voor gezorgd dat het produceren en kopen van nieuwe kleding is gedaald. Ook het gemak waarmee mensen tweedehands winkelen, kan ertoe leiden dat ze meer aanschaffen. De negatieve milieu-impact van het versturen van talloze pakketten komt daar nog bovenop. Als consumenten constant winkelen op platforms zoals Vinted en hun aankopen weinig dragen, blijft er van de milieuvoordelen weinig over.

Duurzaam tweedehands kleding shoppen

Als je jouw garderobe zo duurzaam mogelijk wilt hebben, is het dus wel belangrijk om goed na te denken over wat je koopt. Vraag jezelf daarom af of het een item is dat je op verschillende manieren kunt combineren. Het is voor de meesten ook een must dat het kledingstuk comfortabel zit, zodat je het vaak gaat aantrekken en het niet ongedragen in de kast blijft hangen.


Meer vergelijkbare berichten