Verfkwast met witte milieuvriendelijke verf.

Ontdek de voordelen van milieuvriendelijke verf

Je huis knapt meestal flink op van een nieuwe laag verf op de muren en/of kozijnen. Helaas is normale verf vaak slecht voor het milieu en ook niet bevorderlijk voor je gezondheid. Duurzaamheid en milieubewustzijn worden steeds belangrijker en daarom is het dan ook eigenlijk geen verrassing dat er steeds vaker gekozen wordt voor milieuvriendelijke verf. In dit artikel vertellen we je waarom je voor deze verf zou moeten kiezen. 

Wanneer is verf milieuvriendelijk?

Milieuvriendelijke verf wordt ook wel groen verf genoemd. Deze verf is anders dan traditionele verf omdat het een andere samenstelling heeft en het productieproces op een andere manier verloopt. Een aantal kenmerken van milieuvriendelijke verf zijn:

  • Lage VOS, ook wel Vluchtige Organische Stoffen genoemd: groene verf bevat een lager niveau vluchtige organische stoffen. Er komen daarom minder schadelijke chemicaliën vrij in de lucht als de verf droogt. Een groot voordeel, want deze VOS vervuilen de lucht en kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen. 
  • Ingrediënten die niet giftig zijn: vaak bevat reguliere verf allerlei schadelijke chemicaliën, zoals formaldehyde, lood of kwik. Groene verf heeft deze chemicaliën niet, waardoor het beter is voor gezondheid.   
  • Verpakkingen die je kunt recyclen of hergebruiken: veel merken die groene verf verkopen, vinden het ook belangrijk dat de verpakking zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Vaak zijn de verpakkingen herbruikbaar of goed te recyclen. 

Voordelen van groene verf

Milieuvriendelijke verf heeft allerlei voordelen voor mens en milieu. Omdat de verf minder VOS bevat, is de luchtkwaliteit in huizen die geschilderd zijn met milieuvriendelijke verf beter. Het productieproces is bovendien minder vervuilend.  

Veelgebruikte soorten milieuvriendelijke verf

Steeds vaker wordt er gekozen voor watergedragen verf in plaats van verf op terpetinebasis. Watergedragen verf maakt gebruik van water als oplosmiddel in plaats van schadelijke chemicaliën. De verf ruikt een stuk minder sterk en haal je gemakkelijk van je handen met water. Ook kalkverf wordt regelmatig gebruikt. Deze natuurlijke verf gemaakt van kalksteen heeft  antimicrobiële eigenschappen en kan de luchtkwaliteit verbeteren. Melkverf is gemaakt van melkeiwit, kalk en pigmenten. Het is biologisch afbreekbaar en veilig voor gebruik in kinderkamers en keukens.

Gelukkig komen er al steeds meer merken met duurzame verf. Denk bijvoorbeeld aan Moose Färg, Fairf en Greenpaints.

Verf jij al met milieuvriendelijke verf? We lezen het graag bij de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten