Maak het gezellig met duurzame kerstverlichting

Lampjes in de kerstboom, twinkelde lichtjes buiten aan de gevel, nog wat extra lampjes buiten in de boom; in de periode rond de feestdagen branden er langer en vaker lichtjes. Als je zo duurzaam mogelijk bezig wilt zijn, is het het beste om helemaal geen extra lampjes te branden. Toch is dat voor velen echt geen optie, omdat lichtjes zo ontzettend gezellig zijn tijdens de donkere dagen. Duurzame kerstverlichting is dan een goed idee.

Kies voor energiezuinige LED-lampen

Eén van de belangrijkste kenmerken van duurzame kerstverlichting is het gebruik van energiezuinige LED-lampen. LED-kerstverlichting verbruikt namelijk een stuk minder energie dan traditionele verlichting. Een LED lichtsnoer is iets duurder in aanschaf, maar wel maar liefst acht keer zo zuinig als wanneer er gekozen was voor een lichtsnoer met gloeilampen. De rekening voor energie valt daardoor ook nog eens goedkoper uit. LED-lampen gaan bovendien veel langer mee, waardoor je de verlichting minder vaak hoeft te vervangen. De hogere aanschafprijs heb je dus snel terugverdiend.

Let goed op bij het kopen van verlichting voor buiten

Als je LED kerstverlichting voor buiten gaat kopen, dan heb je speciale lichtslangen of kerstlampjes nodig die goed tegen vocht en vuil kunnen. Je weet zeker dat de lampjes tegen vocht en vuil kunnen als er op de verpakking IP23 of een hoger cijfer staat. Let hier goed op bij de aanschaf van kerstverlichting voor buiten.

Let ook op kerstverlichting die niet zuinig is

Als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign verdwijnen halogeenlampen en gloeilampen uit de winkels. Deze regel is opgesteld omdat halogeenlampen en gloeilampen niet zuinig zijn. Helaas is er nog geen richtlijn als het gaat om kerstverlichting en kun je nog wel kerstverlichting in de winkels tegenkomen die helemaal niet zuinig is. Let ook hier dus goed op als je nieuwe kerstverlichting gaat aanschaffen.

Kerstverlichting op zonne-energie een goed idee?

Een andere optie voor duurzame kerstverlichtig is verlichting die werkt op zonne-energie. Zonne-kerstverlichting maakt gebruik van zonnepanelen om overdag zonne-energie op te vangen en deze ’s avonds om te zetten in verlichting. Dit betekent dat er geen elektriciteit van het net nodig is, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd. Wij zijn minder fan van dit soort verlichting, omdat de zon veel minder schijnt in de decembermaand, waardoor de lampjes waarschijnlijk niet voldoende opgeladen worden.

Bespaar energie met timers en slimme schakelaars

Tot slot kan de manier waarop de verlichting wordt gebruikt ook duurzamer worden gemaakt. Gebruik timers of slimme schakelaars om de verlichting alleen in te schakelen wanneer dat nodig is, en verminder de brandtijd om het energieverbruik te minimaliseren. We vonden op deze pagina van Milieu Centraal nog de tip om de stekker uit het stopcontact te halen als het licht niet brandt als er een transformator bij de verlichting zit. Op deze manier voorkom je sluipverbruik.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven op zekerduurzaam.


Meer vergelijkbare berichten