Drie leuke initiatieven als je een duurzame kerstboom wil kopen

Het is weer bijna kerst en dat betekent dat veel mensen op zoek gaan naar een mooie kerstboom om hun huis te versieren. Juist nu duurzaamheid steeds meer prioriteit krijgt, is het een goed idee om een duurzame kerstboom in huis te halen. Er zijn verschillende soorten duurzame kerstbomen, zoals een kerstboom op stof, maar in dit artikel richten we ons op de ‘echte’ duurzame kerstbomen. Een duurzame kerstboom is een boom die op een milieuvriendelijke manier wordt geteeld en geproduceerd. Hierbij wordt rekening gehouden met het behoud van natuurlijke bronnen en het minimaliseren van negatieve effecten op het milieu.

Voordelen van een duurzame kerstboom

Voordat we je vertellen welke initiatieven we hebben gevonden, willen we het eerst hebben over de drie grootste voordelen van een duurzame kerstboom:

  1. Minder impact op het milieu: duurzame kerstbomen worden op een milieuvriendelijke manier geteeld, waardoor ze minder negatieve impact hebben op het milieu in vergelijking met traditionele gekapte bomen.
  2. Langer plezier: Potgekweekte bomen en huurkerstbomen hebben als voordeel dat je langer plezier kunt hebben van dezelfde boom. Ze kunnen namelijk meerdere jaren gebruikt worden als kerstboom.
  3. Bewustwording creëren: Door te kiezen voor een duurzame kerstboom, draag je bij aan het creëren van bewustwording rondom milieuvriendelijke keuzes. Het is een kleine stap, maar alle beetjes helpen.

Initiatieven voor een duurzame kerstboom

Overtuigd? Dan komen hier de initiatieven die je helpen om aan een duurzame kerstboom te komen:

Duurzame Kerstbomen

‘Geen boom meer bij het afval, maar alle bomen terug in de natuur’. Via Duurzame Kerstbomen kun je een duurzame kerstboom bestellen en de gewenste afhaaldatum bepalen. Er zijn verschillende afgiftepunten in Nederland, waardoor de kans groot is dat er ook een afgiftepunt bij jouw in de buurt te vinden is. Het is ook mogelijk om de kerstboom thuis te laten bezorgen. Na de feestdagen breng je je duurzame kerstboom terug of wordt de kerstboom opgehaald en weer opnieuw geplant.

BeterBoompje

Bij BeterBoompje kun je kiezen tussen een boom met kluit of een boom zonder kluit. De boom met kluit wordt na de feestdagen weer geplant. Ter compensatie voor de bomen zonder kluit plant BeterBoompje twee herbruikbare adoptieboomstekjes in het BeterBoompje Kerstbomenbos. Als deze boompjes groot genoeg zijn kunnen ze gemiddeld vijf jaar lang worden gebruikt als adoptiekerstboom. Je kunt de boom ophalen bij een pick-up point in de buurt of de boom thuis laten bezorgen.

Adopteer een Kerstboom

Hier kun je een kerstboom huren die in januari opnieuw wordt geplant. Elke boom is voorzien van een uniek nummer. Door jouw boom te registreren, heb je de mogelijkheid om dezelfde boom het volgende december opnieuw te adopteren. Op deze manier krijgt je kerstboom een eigen ’thuis’ en gaat deze meerdere jaren mee. Alle bomen zijn biologisch gekweekt, zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.


Meer vergelijkbare berichten