Hoe duurzaam is kamperen?

Je impact op het milieu verminderen en een duurzamere levensstijl vormgeven is niet altijd even makkelijk. Je wilt waarschijnlijk ook blijven genieten en bijvoorbeeld ieder jaar lekker op vakantie. Inmiddels weten we wel dat een vliegvakantie geen duurzame keuze is. Maar hoe duurzaam is kamperen eigenlijk? We zochten het voor je uit.

Duurzaamheid is een breed begrip

In een artikel over duurzaamheid schreven we al dat duurzaamheid een breed begrip is en dat er verschillende manieren zijn om duurzaamheid te meten. Vaak wordt er bij duurzaamheid gekeken naar het aantal kilo’s CO2-uitstoot, maar je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar het energieverbruik.

Zo zit het met de CO2-uitstoot

Als we uitgaan van het aantal kilo’s CO2-uitstoot, dan is een kampeervakantie een duurzamere keuze dan een vliegvakantie. Natuurlijk ligt het er nog wel aan in wat voor auto je rijdt. Is het bijvoorbeeld een zuinige, elektrische auto of een auto die veel benzine verbruikt? Ga je met een grote camper of reis je super eco vriendelijk met de fiets? Ga je kamperen in het buitenland en reis je daar met het vliegtuig naartoe? Dan kun je de CO2 uitstoot van je vlucht berekenen via de website van Ecotree.

Het soort accommodatie en de belasting op het milieu

In plaats van een verblijf in een groot gebouw of een resort maken kampeerders over het algemeen gebruik van een tent. Er zijn veel minder middelen nodig om een tent te maken dan een gebouw of een resort.

Minder energieverbruik

Kamperen vereist over het algemeen minder energie dan andere vormen van accommodatie. In plaats van het gebruik van elektriciteit voor verlichting, verwarming of koeling, vertrouwen kampeerders vaak op natuurlijke bronnen zoals zonlicht en open vuur. Dit kan leiden tot een verminderde uitstoot van broeikasgassen.

Hoewel kamperen op zichzelf duurzaam kan zijn, is het belangrijk om er wel rekening mee te houden dat de duurzaamheid van de vakantie per kampeerder kan verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer met een camper, waarbij je veel meer CO2 uitstoot dan dat je met de fiets gaat kamperen. Als je met het vliegtuig gaat, dan ziet de impact op het milieu er weer heel anders uit. Kortom: het kan per kampeervakantie verschillen, maar over het algemeen is kamperen een duurzamere manier van vakantie vieren.


Meer vergelijkbare berichten