Biologische losse thee duurzamer dan thee in zakjes?

Thee heeft vele varianten en bereidingswijzen. Het is kant-en-klaar verkrijgbaar in een theezakje of je kunt ervoor kiezen om losse biologische thee te kopen. Maar wat is nu het meest duurzaam, het lekkerste en het gezondst? We zochten het voor je uit!

Biologische losse thee is beter dan thee in zakjes

Over het algemeen is biologische losse thee duurzamer dan thee die kant-en-klaar in zakjes verpakt zit. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Kwaliteit van de thee: één van de voornaamste argumenten voor losse thee is de kwaliteit. Losse thee bestaat uit hele bladeren of grotere stukken, terwijl theezakjes vaak gevuld zijn met kleine stukjes gebroken bladeren, stof en fannings (gruisthee of stofthee). Deze fijne deeltjes kunnen de smaak en aroma van de thee beïnvloeden, waardoor losse thee over het algemeen als smaakvoller wordt beschouwd
  • Versheid en aroma: losse thee behoudt doorgaans zijn versheid en aroma beter dan thee in zakjes. Omdat losse thee vaak in luchtdichte verpakkingen wordt bewaard, blijven de natuurlijke oliën en aroma’s behouden tot het moment van bereiding. Theezakjes daarentegen kunnen hun smaak sneller verliezen door blootstelling aan lucht en vocht, vooral als ze langere tijd in de voorraadkast liggen.
  • Milieuvriendelijkheid: biologische losse thee wordt vaak gezien als een milieuvriendelijkere optie dan thee in zakjes. Theezakjes zijn vaak gemaakt van papier of plastic, waarbij sommige varianten zelfs microplastics bevatten. Losse thee daarentegen wordt meestal verpakt in recyclebare of composteerbare verpakkingen, waardoor het een duurzamere keuze is voor het milieu.

Waar kun je biologische losse thee kopen?

Er zijn verschillende webshops die losse biologische thee verkopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Huis van thee of BioThee voor losse biologische thee in diverse smaken. Toch liever biologische thee in zakjes kopen? Kijk dan op deze pagina van Holland and Barrett. Alle merken op deze pagina hebben het Europees biologisch keurmerk. De thee van Numi heeft het Europees biologisch keurmerk én het Fairtrade keurmerk.

Verschillende manieren van thee zetten met losse thee

Wil je voortaan thee gaan zetten met losse biologische thee? Dan kan dat op verschillende manieren:

  • Thee ei: één van de meest traditionele methoden voor het zetten van thee met losse bladeren is het gebruik van een thee-ei. Dit kleine, vaak roestvrijstalen, infuusmandje biedt ruimte voor de losse bladeren om zich uit te breiden en hun smaken vrij te geven in het hete water. Na het plaatsen van de gewenste hoeveelheid thee in het thee-ei, wordt het eenvoudigweg in een kop of theepot gehangen, waarna heet water wordt toegevoegd.
  • Theezeefje: een andere populaire methode is het gebruik van een theezeefje. Dit is vergelijkbaar met een thee-ei, maar heeft meestal een grotere capaciteit en kan rechtstreeks in een theepot worden geplaatst. Het biedt meer ruimte voor de theebladeren om zich te ontvouwen, wat resulteert in een meer uitgesproken smaakprofiel.
  • Theezakje: je kunt ook zelf een theezakje vullen met losse thee. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat het zakje geen microplastics bevatten. Er bestaan biologisch afbreekbare theezakjes of kies voor biologische katoenen theezakjes die je kunt wassen in de wasmachine.

Conclusie

Hoewel zowel biologische losse thee als thee in zakjes hun eigen voordelen hebben, zijn er toch meer redenen om te kiezen voor losse thee. De kwaliteit is vaak beter, het is verser én beter voor het milieu. Kies voor biologische thee om te voorkomen dat je thee drinkt die afkomstig is van planten waarbij bestrijdingsmiddelen of kunstmatige kunstmest is gebruikt. Als je ook let op het Fairtrade keurmerk, dan weet je meteen zeker dat het product ‘fair’ is geproduceerd.

Drink jij biologische losse thee? Of kies je toch liever voor het gemak van kant-en-klaar thee? En weet je nog andere thee merken die biologisch en Fairtrade zijn? We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten