Is de stofzuiger slecht voor je gezondheid en het milieu?

Bij zekerduurzaam denken we meteen aan het gebruik van chloor en gootsteenontstopper als boosdoeners die slecht zijn voor het milieu, maar wist je dat het gebruik van de stofzuiger ook een grote belasting heeft op de planeet en je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Hoog stroomverbruik van oudere stofzuigers

Eén van de belangrijkste redenen waarom stofzuigen slecht is voor het milieu, is het hoge stroomverbruik van oudere modellen. Net als bij wasmachines zijn het vooral de oude apparaten (ouder dan vijf jaar) die veel stroom gebruiken. Toen hadden veel modellen nog een vermogen van 2000 watt, terwijl de nieuwste modellen hetzelfde kunnen met een vermogen van 500 à 600 watt. Het hoge stroomverbruik van de oude modellen draagt bij aan de CO2 uitstoot, terwijl je dat voor een beter milieu juist zo laag mogelijk moet houden.

Stofzuiger slecht voor je gezondheid vanwege de uitstoot van bioaerosols

Naast de impact op het milieu, heeft stofzuigen ook gevolgen voor onze gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat tijdens het stofzuigen bioareosols vrijkomen. Bioaerosols zijn kleine deeltjes van biologische oorsprong, zoals:

  • Stofmijt uitwerpselen
  • Schimmelsporen
  • Bacteriën
  • Virussen

Deze deeltjes worden door de stofzuiger opgewerveld en komen in de lucht terecht. Vervolgens kunnen wij ze inademen. Bioaerosols kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen. Vooral mensen met allergieën, astma of andere luchtwegaandoeningen kunnen hier gevoelig voor zijn.

Tips voor duurzamer en gezonder stofzuigen

Gelukkig zijn er manieren om de impact van stofzuigen op milieu en gezondheid te verminderen:

  1. Kies voor een energiezuinige stofzuiger met een laag wattage
  2. Stofzuig alleen wanneer het echt nodig is
  3. Maak gebruik van een stofzuiger met HEPA-filter om bioaerosols op te vangen
  4. Ventileer goed tijdens en na het stofzuigen

Je zou ook kunnen overwegen om de stofzuiger de deur uit te doen en weer ouderwets een houten bezem en stoffer en blik te gebruiken. 

Conclusie: het gebruik van de stofzuiger is slecht voor je gezondheid en het milieu 

Hoewel stofzuigen een noodzakelijk kwaad lijkt, is het belangrijk om stil te staan bij de verborgen impact op milieu en gezondheid. Door bewuste keuzes te maken, zoals het aanschaffen van een energiezuinige stofzuiger of vaker te kiezen voor het gebruik van een bezem, kun je de negatieve impact voor het milieu en jezelf verminderen. 

Gebruik jij al vaker een bezem in plaats van de stofzuiger? We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam.

Bronnen: milieucentraal.nl, ncbi.nlm.nih.gov, quest.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten