Zijn E-nummers ongezond?

E-nummers, ook wel additieven genoemd, worden aan ons eten toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren, zoals de smaak, textuur, kleur of houdbaarheid. Vaak worden E-nummers in een kwaad daglicht gesteld. Sommige mensen zeggen namelijk dat E-nummers ongezond zijn. Klopt dat eigenlijk wel? We zochten het voor je uit.

Natuurlijke en synthetische E-nummers

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle E-nummers hetzelfde zijn. Sommige E-nummers zijn natuurlijk stoffen die bijvoorbeeld ook in appels en bananen voorkomen. Ook in blauwe bessen zit een natuurlijk E-nummer, ascorbinezuur (E300). Behalve natuurlijke E-nummers zijn er E-nummers die synthetisch zijn geproduceerd. Dit betekent dat de stoffen in een laboratorium zijn gemaakt.

Zorgen over E-nummers

In sommige gevallen zijn er zorgen geuit over bepaalde E-nummers. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor bepaalde additieven. Denk bijvoorbeeld aan een overgevoeligheid voor kleurstoffen zoals E102 (tartrazine) of conserveermiddelen, zoals E220 (zwaveldioxide).

Uitgebreide veiligheidsevaluaties

Er mogen niet zomaar stoffen aan producten toegevoegd worden. Toevoegingen moeten eerst goedgekeurd worden door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). De EFSA geeft onafhankelijk wetenschappelijk advies over de veiligheid van voedsel. Het Europese beleid en wetgeving op het gebied van voedselveiligheid worden gebaseerd op de wetenschappelijke bevindingen van de EFSA. Als de stoffen volgens de EFSA veilig gebruikt kunnen worden, krijgt de stof van de Europese Commissie een E-nummer. Er zijn wettelijke limieten voor het gebruik van deze stoffen in voedselproducten. De meeste mensen kunnen E-nummers zonder problemen consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

E-nummers toch ongezond?

Veel E-nummers zijn te vinden in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Denk bijvoorbeeld aan zoetstoffen, smaakversterkers en kleurstoffen. Voor producten die niet in de Schijf van Vijf de vinden zijn, wordt aangeraden om ze niet te veel en te vaak te eten. Door de onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken van de EFSA kun je ervan uitgaan dat je producten met E-nummers veilig kunt eten, maar er zijn mensen die E-nummers toch graag vermijden. En daar is natuurlijk niets op tegen.

E-nummers zijn terug te vinden op de ingrediëntenlijst

Als je wilt onderzoeken of er E-nummers aan een product zijn toegevoegd, dan kun je dat vinden op de ingrediëntenlijst. Natuurlijke voedingsmiddelen, zoals bananen, appels en blauwe bessen, bevatten alleen natuurlijke stoffen. Wel kunnen dit soort producten schadelijke pesticiden bevatten. Biologisch eten zou daarvoor de oplossing kunnen zijn, maar ook daar zijn de meningen over verdeeld.


Meer vergelijkbare berichten