Verduurzamen? Laat dan je energielabel berekenen

Als je wilt starten met het verduurzamen van je woning, kan het soms lastig zijn om erachter te komen waar je het beste als eerste mee kunt beginnen. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of het kopen van een warmtepomp. Om het voor jezelf wat gemakkelijk te maken, kun je als eerste starten met het berekenen van het huidige energielabel van je woning.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document dat aangeeft hoe energiezuinig jouw woning is. Het label loopt van A (zeer energiezuinig) tot en met G (niet energiezuinig). Het wordt opgesteld aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van de woning, het type verwarmingssysteem en het gebruik van duurzame energiebronnen. Het kan ook voorkomen dat er al een energielabel van je woning bekend is. Check je energielabel daarom eerst voor de zekerheid via EP-Online, de officiële landelijke database van de Rijksoverheid.

Het belang van een goed energielabel

Een goed energielabel heeft verschillende voordelen. Het energielabel geeft het inzicht in de huidige staat van jouw woning op het gebied van energiezuinigheid. Dit helpt je om bewuste keuzes te maken bij het verduurzamen van je woning. Ook kan een beter energielabel leiden tot lagere energiekosten. Een energiezuinige woning verbruikt namelijk minder energie, waardoor je maandelijkse rekeningen lager zullen uitvallen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Hoe laat je je energielabel berekenen?

Om je energielabel te laten bepalen, kun je een erkend deskundige inschakelen. Deze deskundige voert verschillende metingen uit en inspecteert je woning. Hierdoor kan de energieprestatie van je woning beoordeeld worden. Na de inspectie krijg je een rapport met daarin het huidige energielabel van jouw woning en aanbevelingen om dit te verbeteren. Vaak wordt er ook een overzicht gegeven van de kosten en mogelijke subsidies die beschikbaar zijn voor de benodigde aanpassingen.

Wat kun je doen met het verkregen label?

Zodra je inzicht hebt in het huidige energielabel van jouw woning, kun je beginnen met het maken van een plan voor verduurzaming. Het rapport dat je ontvangt na de inspectie geeft concrete aanbevelingen die specifiek zijn afgestemd op jouw woning. Je kunt ervoor kiezen om zelf aanpassingen te doen, zoals het isoleren van muren en daken, het plaatsen van dubbel glas of het vervangen van een oude cv-ketel. Maar je kunt ook samenwerken met professionals die gespecialiseerd zijn in energiebesparende maatregelen. Daarnaast is het mogelijk om subsidies aan te vragen voor de verduurzaming van jouw woning. Het verkregen energielabel kan dienen als bewijs dat de voorgestelde verbeteringen daadwerkelijk nodig zijn en bijdragen aan een betere energieprestatie.

Laat je energielabel berekenen en begin met verduurzamen

Het bepalen van je huidige energielabel is een belangrijke eerste stap bij het verduurzamen van je woning. Het geeft inzicht in de huidige staat van je woning op het gebied van energiezuinigheid en helpt je bij het maken van keuzes voor verdere verduurzaming. Door te investeren in energiebesparende maatregelen kun je niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een beter milieu.


Meer vergelijkbare berichten