Zo vaak (of zo weinig) zou je eigenlijk je kleding moeten wassen

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen en tijd én geld besparen? Kijk dan ook eens naar hoe vaak je je kleding wast. Het overmatig wassen van onze kleding is namelijk een duurzaamheidskwestie waar je niet vaak iets over hoort. Bij ons was het ook eigenlijk niet het eerste wat is ons opkwam toen we naar manieren zochten om beter met het milieu om te gaan. Toch draagt het wassen van onze kleding aanzienlijk bij aan je ecologische voetafdruk. We vroegen ons daarom af wat eigenlijk de ideale frequentie voor het wassen van onze kleding is en zochten het uit.

Hoe vaak je je kleding moet wassen hangt af van verschillende factoren

De meeste mensen vinden dat het zeker tijd wordt om je kleding te wassen als het niet meer fris aanvoelt en je luchtjes er niet meer uitkrijgt door de kleding even buiten te hangen. Hoe vaak het nodig is om een kledingstuk te wassen, hangt daarnaast af van het soort kledingstuk en het materiaal waarvan het gemaakt is. Wollen kleding hoef je bijvoorbeeld veel minder vaak te wassen dan synthetische kleding. Dat komt omdat wol een aantal unieke eigenschappen heeft die vuil en geurtjes tegengaat. Het modemerk Levi’s raadt zijn klanten aan om iedere spijkerbroek pas na tien keer dragen te wassen. Bij ons ging vroeger een spijkerbroek meestal al na twee dagen dragen al in de wasmachine; een groot verschil met wat Levi’s aanraadt en dus zeker een onderdeel waarop zowel tijd, geld en het milieu bespaard kan worden.

Hoe vaak ondergoed wassen?

Veel dermatologen (zoals dermatoloog Joshua Zeichner) vinden dat kleding die dicht op de huid zit na het dragen gewassen moet worden. Deze kleding wordt namelijk meer blootgesteld aan zeet of lichaamsvuil. Je ondergoed was je dus  het beste iedere dag. Hoewel er ook een aantal experts aangeven dat je een beha best na twee of drie keer dragen kunt wassen.

Hou je kleding langer mooi door minder te wassen

Overmatig wassen van kleding resulteert in krimpen, vervagen van kleuren en versnelde slijtage. Hoe snel dit allemaal gaat hangt ook weer af van het materiaal van de kleding. Katoen zal bijvoorbeeld sneller slijten dan synthetische materialen, maar dat betekent dan weer niet perse dat synthetische materialen beter zijn.  Synthetische materialen zijn namelijk moeilijk biologisch afbreekbaar en er komen microplastics vrij tijdens het wassen (we schreven ook een artikel over microplastics). Minder wassen betekent dus dat je je kleding langer mooi houdt.

Op welke temperatuur je kleding wassen?

Sommige materialen, zoals katoen, moet je op hogere temperaturen en met sterker wasmiddel wassen om het vuil los te krijgen. Maar meestal zijn kledingstukken niet zo vuil dat er een hoge temperatuur nodig is. Het is het beste voor onze planeet om de temperatuur van de wasmachine zo laag mogelijk in te stellen. Denk aan 20 of 30 graden Celsius. Vanaf 60 graden worden bacteriën pas gedood. Deze temperatuur wordt meestal gekozen bij handdoeken, beddengoed, theedoeken en vaatdoekjes. Laat de droger zoveel mogelijk achterwege door de was aan de lucht te laten drogen.

Welk wasmiddel gebruiken?

Als je dan toch bezig bent met het zetten van stappen richting een duurzamer leven, dan kun je ook eens kijken naar het wasmiddel dat je gebruikt. Veel wasmiddelen bevatten namelijk chemicaliën, zoals fosfaten, oppervlakteactieve stoffen en optische witmakers. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn. Kies daarom voor ecologisch wasmiddel, zoals wasmidddel van Ecover, Seepje of Klok.

Kleine veranderingen richting een duurzamere wereld

Water besparen, energie besparen, minder slijtage van je kleding; je kleding minder wassen heeft veel voordelen voor jezelf en het milieu. Kijk wat je kunt doen en zet vandaag nog kleine stappen in de richting van een duurzamere levensstijl. Iedere kleine verandering kan een groot verschil maken.

Hoe vaak doe jij de was en gebruik je ook al ecologisch wasmiddel? We lezen het graag bij de reacties!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvangt zekerduurzaam commissie. Het kost je niets extra, maar het helpt wel om deze site draaiende te houden. Dankzij deze affiliate inkomsten kunnen we dit soort content blijven schrijven voor zekerduurzaam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten