In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp dat dicht bij ons hart ligt: wintersport. Helaas is wintersport niet erg duurzaam te noemen. De reis ernaartoe, de energie die nodig is voor de liften, materialen, kleding; alles wat je nodig hebt om op wintersport te gaan, vergroot je ecologische voetafdruk. Maar is er misschien toch een mogelijkheid om deze geliefde activiteit te combineren met duurzaamheid? We zochten het uit!
Welke vorm van transport is het meest duurzaam?
Eén van de grootste uitdagingen als het gaat om duurzaamheid op wintersport is de reis. Veel mensen kiezen ervoor om met de auto naar hun favoriete skigebied te rijden, maar dit zorgt helaas voor een hoge CO2-uitstoot. Je kunt op de website van Ecotree uitrekenen hoeveel CO2 er uitgestoten wordt om op de plaats van bestemming te komen. Je kunt dan ook zien dat het openbaar vervoer, zoals de trein of de bus, een milieuvriendelijkere optie is. Er zijn steeds meer skigebieden die zich inzetten voor duurzame mobiliteit. Denk aan gratis skibussen die je naar de pistes brengen of elektrische pendelbussen in plaats van dieselbussen. Er bestaan zelfs skigebieden die alleen toegankelijk zijn met het openbaar vervoer.
Accommodaties die milieuvriendelijke maatregelen nemen
Er zijn steeds meer opties beschikbaar als het gaat om duurzame accommodaties. Veel hotels en chalets hebben tegenwoordig milieuvriendelijke maatregelen genomen, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, recyclingprogramma’s en waterbesparende technologieën. Het is altijd een goed idee om vooraf te informeren naar het duurzaamheidsbeleid van de accommodatie voordat je boekt.
Een andere interessante trend is de opkomst van eco-lodges en duurzame berghutten. Deze accommodaties zijn vaak gebouwd met natuurlijke materialen, hebben een laag energieverbruik en zetten zich actief in voor behoud van de lokale natuur en cultuur.
Wees zuinig op de spullen die je hebt en kies voor tweedehands
Een belangrijk aspect van duurzaamheid is om bewust om te gaan met onze spullen en niet onnodig nieuwe dingen te kopen. Als je al ski’s of een snowboard hebt, zorg er dan goed voor zodat ze langer meegaan. Als je nieuwe spullen nodig hebt, overweeg dan om tweedehands of gerecycled materiaal te kopen.
Een ander interessant alternatief is het huren van materiaal op de plaats van bestemming. Dit vermindert niet alleen de productie van nieuwe spullen, maar ook de transportkosten en CO2-uitstoot die gepaard gaan met het vervoer van je eigen materiaal. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het opbergen of onderhouden van je ski’s of snowboard na afloop van je vakantie.
Eten en drinken
Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, willen we het hebben over voeding op wintersport. Tijdens een dag vol actie in de sneeuw is het belangrijk om goed te eten en gehydrateerd te blijven. Maar kunnen we dit doen op een duurzame manier?
Er zijn gelukkig steeds meer skihutten en restaurants die zich richten op lokale en biologische producten. Door te kiezen voor gerechten gemaakt met seizoensgebonden ingrediënten uit de regio, steun je niet alleen lokale boeren en producenten, maar verminder je ook de ecologische voetafdruk veroorzaakt door langeafstandstransport.
En laten we vooral niet vergeten dat een duurzame wintersportervaring begint bij onszelf. Neem een herbruikbare waterfles mee in plaats van plastic flessen te kopen, gebruik geen wegwerpbekers en probeer zo min mogelijk voedselverspilling te veroorzaken. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken!
Duurzaam op wintersport? Het kan!
Het is natuurlijk beter voor de aarde om niet op wintersport te gaan, maar als je er toch voor kiest om wel een wintersportvakantie te boeken, dan zijn er tal van mogelijkheden om je favoriete winteractiviteit te combineren met duurzaamheid. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van transport, accommodatie, materiaal en voeding, kunnen we allemaal bijdragen aan een meer duurzame wintersportervaring.
Probeer jij zo duurzaam mogelijk op wintersport te gaan? Of heb je vanwege het milieu besloten om geen skivakanties meer te doen? We lezen het graag bij de reacties!