Hoe duurzaam is avocado?

Avocado’s zijn de afgelopen jaren razend populair geworden. Dat komt omdat de vrucht lekker én gezond is. Avocado is lekker in talloze gerechten en is een goede bron van onverzadigd vet, magnesium, kalium en allerlei vitamines. Helaas kwamen we regelmatig berichten tegen over de nadelen van avocado’s. Zo zou de vrucht helemaal niet zo duurzaam zijn en zouden er nog een aantal andere nadelen aan verbonden zijn. We zochten daarom uit hoe duurzaam avocado nu werkelijk is.

Véél water nodig voor de avocadoboom

Avocadobomen hebben véél water nodig om een avocado te laten groeien. Voor de productie van één kilogram avocado’s is gemiddeld 1.500 tot 2.000 liter water nodig. Ter vergelijking: voor één kilogram tomaten is slechts ongeveer 180 liter water nodig. Dit enorme waterverbruik is vooral problematisch in regio’s die al kampen met waterschaarste, zoals delen van Mexico en Californië, waar een groot deel van de wereldwijde avocado-oogst vandaan komt. In deze video van RTL Nieuws kom je er meer over te weten.

Ontbossing en biodiversiteit

De toenemende vraag naar avocado’s heeft inmiddels geleid tot flinke ontbossing en verlies van biodiversiteit. Elk jaar wordt meer dan drieduizend hectare bos opzettelijk in brand gestoken en vaak komen er avocadoplantages voor in de plaats. Dit veroorzaakt verlies van leefgebied voor veel diersoorten. Vooral in landen als Mexico, waar illegale ontbossing een ernstig probleem is, draagt de avocado-industrie bij aan milieuschade. Bovendien gaat ontbossing vaak gepaard met erosie van de bodem, wat de vruchtbaarheid van het land op de lange termijn vermindert.

Energieverbruik en CO2-uitstoot

De teelt van avocado’s vereist niet alleen veel water, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid energie. Dit komt door het gebruik van irrigatiesystemen, kunstmest en pesticiden. Daarnaast heeft het transport van avocado’s over lange afstanden een grote ecologische voetafdruk. Veel avocado’s worden geëxporteerd vanuit Latijns-Amerika naar Noord-Amerika, Europa en Azië, wat leidt tot hoge CO2-uitstoot door transport via schepen en vliegtuigen.

Sociale impact

Naast de milieukwesties heeft de avocado-industrie ook sociale gevolgen. In sommige teeltgebieden zorgt de hoge vraag naar avocado’s voor stijgende grondprijzen, waardoor kleinschalige boeren gedwongen worden hun land te verkopen. Bovendien kunnen grote bedrijven die de avocado-export domineren, kleine boeren uit de markt prijzen. In dit artikel kun je meer lezen over de strijd die wordt geleverd om de vrucht en dat dat gepaard gaat met veel geweld.

Wat kun je zelf doen?

Dat er verandering moet komen is duidelijk, maar helaas is het moeilijk om alleen een verandering teweeg te brengen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je wél kunt doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen minderen of stoppen met het consumeren van avocado’s. Op de website van deliciousmagazine staat een artikel waarin je tips krijgt om avocado te vervangen. Als je wel nog avocado’s wilt kopen, dan kun je kiezen voor avocado’s met een certificering, zoals het Global Gap certificaat en sociale certificeringen, zoals GRASP, SMETA of FAIRTRADE.

Hoe duurzaam is avocado? De conclusie

Hoewel avocado’s veel gezondheidsvoordelen bieden, zijn ze vanuit milieuoogpunt problematisch. Het hoge waterverbruik, de ontbossing en de CO2-uitstoot die gepaard gaan met hun teelt en transport, vormen aanzienlijke duurzaamheidsuitdagingen. Door te kiezen voor duurzamer geproduceerde avocado’s en door in te zetten op betere landbouwpraktijken en lokaal geproduceerde alternatieven, kunnen we de negatieve impact van deze populaire vrucht verminderen. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij zowel producenten als consumenten om bij te dragen aan een duurzamere avocado-industrie.

Ga je na het lezen van dit artikel stoppen met het eten van avocado’s? Of wist je dit allemaal al en heb je een goed alternatief? We lezen het graag bij de reacties!

Bronnen: amnesty.nl, rtl.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten