Duurzaam interieur? Creëer het met deze materialen

Als je veel bezig bent met duurzaamheid, dan komt er waarschijnlijk een moment dat ook je interieur aan de beurt is. Je huis is tenslotte dé plek waar je veel tijd doorbrengt en het is daarom belangrijk dat het prettig aanvoelt. Door te kiezen voor een duurzaam interieur, zul je merken dat je huis nog meer bij je past. We vroegen ons af welke materialen er eigenlijk voorkomen in een duurzaam interieur en zochten het uit.

Wat zijn duurzame materialen voor een duurzaam interieur?

Duurzame materialen worden geproduceerd en gebruikt op een manier die een minimale negatieve impact heeft op het milieu, de maatschappij en de economie op lange termijn. Dit zijn de kenmerken van duurzame materialen:

Gemaakt van hernieuwbare grondstoffen

Hernieuwbare grondstoffen komen uit de natuur en komen altijd terug of herstellen zichzelf. Hernieuwbare grondstoffen zijn dus onuitputtelijk. Denk bijvoorbeeld aan bamboe.

Recyclebaar

Materialen die gemakkelijk gerecycled of hergebruikt kunnen worden, verminderen de hoeveelheid afval én verminderen de behoefte aan nieuwe materialen.

Op een energie-efficiënte manier geproduceerd

Duurzame materialen worden op een energie-efficiënte manier geproduceerd, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd.

Lage milieubelasting

Materialen met een lage ecologische voetafdruk hebben minder impact op ecosystemen, bodem, lucht en water.

Lange levensduur

Materialen die lang meegaan en bestand zijn tegen slijtage, verminderen de behoefte aan frequente vervanging en vermindering van afval.

Veiligheid en gezondheid

Duurzame materialen worden vaak gekozen omdat ze niet schadelijk zijn en dus veilig voor mens, dier en milieu.

Duurzame materialen voor het creëren van een duurzaam interieur

De volgende materialen zijn duurzaam en kun je gebruiken voor het creëren van een duurzaam interieur:

Bamboe

Bamboe is een snelgroeiende grassoort en heeft weinig hulpmiddelen nodig om te groeien. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, flexibiliteit en veelzijdigheid. Bamboe komt voor in verschillende delen van de wereld, voornamelijk in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en delen van Noord-Amerika. Het kan snel worden geoogst zonder dat het nodig is om de plant in zijn geheel uit de grond te halen. De plant groeit dus na het oogsten weer opnieuw aan.

Rotan

Rotan wordt verkregen uit de stengels van bepaalde palmsoorten, voornamelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het wordt vaak gebruikt voor het vervaardigen van meubels, manden en andere decoratieve items. Rotan kenmerkt zich door zijn lichte kleur en natuurlijke glans. Op dit moment is rotan erg populair en we snappen goed waarom. Rotan heeft namelijk een tropische en luchtige uitstraling. Rotan groeit razendsnel en het oogsten heeft een minimale negatieve impact op het milieu.

Hout

Als je de voorkeur geeft aan een gangbare materiaalsoort, dan kom je waarschijnlijk uit op hout.

Of hout duurzaam is, wordt bepaald door hoe het verkregen is en beheerd. Het Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die certificaten verleent aan hout en houtproducten die afkomstig zijn van verantwoord beheerde bossen. Hier zijn enkele houtsoorten die vaak als duurzaam worden beschouwd, vooral als ze afkomstig zijn uit FSC-gecertificeerde bronnen:

  1. Teak: teak wordt vaak geprezen vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke weerstand tegen insecten en rot.
  2. Eiken: eikenhout is stevig en duurzaam. Europese eikensoorten worden vaak als duurzamer beschouwd dan sommige tropische hardhoutsoorten.
  3. Mahonie: mahonie is een hardhoutsoort met een karakteristieke roodbruine kleur. Het hout staat bekend om zijn rechte nerf en fijne textuur, wat het geschikt maakt voor hoogwaardige houtbewerking. Hoewel het oorspronkelijk als bedreigd werd beschouwd, zijn er nu duurzame manieren om mahonie te oogsten.
  4. Douglas: Douglas spar is een naaldhoutsoort die van nature duurzaam is en vaak wordt gebruikt voor buitentoepassingen.
  5. Ceder: cederhout staat bekend om zijn natuurlijke weerstand tegen insecten en rot. Ook cederhout wordt vaak gebruikt voor buitentoepassingen.

Composiet

Een composiet is een samengesteld materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten met diverse eigenschappen. Het materiaal is erg sterk en bestand tegen beschadigingen. Composiet wordt vaak gekozen voor het maken van aanrechtbladen. Bij het beoordelen of composiet duurzaam is, zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de herkomst van de grondstoffen. Als de componenten van composiet afkomstig zijn uit duurzame en hernieuwbare bronnen, draagt dit bij aan de duurzaamheid. Ook het productieproces en de levensduur van het composiet kan aanzienlijke invloed hebben op de mate van duurzaamheid.

Staal

Voor een robuustere uitstraling in je interieur is staal een goede keuze; dit materiaal vertoont nauwelijks slijtage. Staal wordt als duurzaam beschouwd omdat het één van de meest recyclebare materialen ter wereld is. Het kan herhaaldelijk worden gerecycled zonder verlies van kwaliteit. Het recyclen van staal vereist veel minder energie dan het produceren van nieuw staal. Staal heeft bovendien een lange levensduur en is sterk en stabiel. Sommige vormen van staal worden behandeld om corrosie te weerstaan. Ook bij staal zal het productieproces en het beheer van de grondstoffen de mate van duurzaamheid bepalen.

Natuursteen

Natuursteen zoals marmer en travertin is ook erg duurzaam. Deze harde materialen gaan een leven lang mee, ze hebben alleen af en toe een lichte schuurbeurt nodig. Het materiaal is bestand tegen allerlei weersinvloeden, zoals regen, vorst en zonlicht. Natuursteen heeft een tijdloze look, waardoor je ook minder snel de neiging krijgt om het te vervangen. Ook bij natuursteen is het belangrijk op te merken dat de duurzaamheid ook afhangt van factoren, zoals de specifieke steensoort, de winning en de verwerkingsmethoden. Duurzaam beheer van natuurlijke steenbronnen en verantwoorde mijnbouwpraktijken zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat natuursteen op een duurzame manier wordt gewonnen en gebruikt. Daarnaast is het gebruik van certificaten, zoals het Forest Stewardship Council (FSC) voor steengroeven een manier om duurzaamheid in de natuursteenindustrie te bevorderen.


Meer vergelijkbare berichten