Waarom verbranden we nu sneller dan vroeger?

Vandaag is het opnieuw een zonnige dag met zonkracht 6. Een goede dag om veel energie op te wekken met je zonnepanelen, maar daarnaast is het ook belangrijk om bij deze zonkracht goed op te letten. Bij deze zonkracht adviseert het KNMI namelijk om je huid en ogen goed te beschermen, omdat het risico op huidschade door de zon groot is. Maar hoe komt het dat je nu zo snel kunt verbranden in vergelijking met vroeger? We zochten het uit.

Hoogste zonkracht in deze periode van het jaar

Zonkracht 6 is een vrij hoge zonkracht die vooral in deze periode van het jaar hoog is. De zonkracht is nu zo hoog, omdat eind juni de zon haar maximale kracht bereikt. Bij een zonkracht van 5 tot 6 kun je na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten verbranden als:

  • Je geen zonnebrandcrème gebruikt
  • Geen beschermende kleding draagt
  • Niet in de schaduw blijft

De zonkracht neemt toe naarmate:

  • De zon hoger aan de hemel staat
  • Er minder bewolking is
  • De ozonlaag dunner is
  • De lucht schoner is

Daarom is de zonkracht in de zomer vaak sterker dan in de winter, en midden op de dag sterker dan vroeg in de ochtend of laat in de middag. De buitentemperatuur heeft geen invloed op de zonkracht; op koude zomerdagen kan de zonkracht net zo sterk zijn als op warme zomerdagen.

Bescherming door de ozonlaag

Niet alle uv-straling van de zon bereikt ons. De ozonlaag, die zich op een hoogte van 15 tot 35 kilometer bevindt, beschermt ons tegen een groot deel van deze straling. Daarnaast blokkeren kleine, onzichtbare stofdeeltjes in de lucht ook een deel van de zonnestraling. Deze deeltjes dragen bovendien bij aan de vorming van wolken, doordat waterdruppeltjes of ijskristallen eraan hechten en zo wolken ontstaan. Op deze pagina van het KNMI kun je meer lezen over de ozonlaag en het ozongat dat langzaam aan het herstellen is.

Zonkracht neemt toe als de lucht schoner is

Zo’n 30 jaar geleden was de lucht minder schoon dan dat deze nu is. Dat komt omdat er door milieumaatregelen minder deeltjes, zoals roet en zwavel, in de lucht hangen. Bij deze milieumaatregelen kun je denken aan roetfilters en katalysatoren in auto’s. Een goede ontwikkeling, maar daardoor verbrand je nu dus wel sneller dan vroeger.

Het NOS maakte hier een een leerzame video over:

Maatregelen tegen zonneschade

Je bent waarschijnlijk weleens verbrand door de zon en dat is pijnlijk en vervelend. Helaas verhoogd het daarnaast het risico op huidkanker later in je leven. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter dit risico wordt. Als je vaak verbrand bent tijdens je kinderjaren, heb je een grotere kans op huidkanker op latere leeftijd. Jezelf beschermen tegen de zon is dus heel belangrijk. Je doet dit door:

  • Tussen 12.00 en 15.00 uur zovele mogelijk uit de zon te blijven. De zon is dan het krachtigst.
  • Jezelf huid te beschermen met kleding.
  • Smeer zonnebrandcrème als je toch de zon in gaat. Doe dit ook als je in de schaduw blijft, want ook dan kun je verbranden. Kies voor minerale zonnebrandcrème. Deze zonnebrandcrèmes zijn het beste voor jezelf en het milieu.

Ben jij na het lezen van dit artikel van plan om beter op te letten als je naar buiten gaat als de zon schijnt? En heb je toevallig een goede, duurzame zonnebrandcrème die je aanbeveelt? We lezen het graag bij de reacties!

Bronnen: RIVM.nl, KNMI.nl, KWF.nl, NOS.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten