Vandaag is de Verspillingsvrije Week begonnen. Een week waarin we elkaar extra proberen te motiveren om extra verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. In Nederland belandt ongeveer een kwart van ons eten ongebruikt in de prullenbak. Dit voedsel heeft vaak een lange weg afgelegd: van de boerderij, via fabrieken en transport, naar de supermarkt en uiteindelijk onze keukens. Tijdens dit proces wordt veel energie verbruikt voor het verbouwen, verwerken, vervoeren en bewaren van voedsel. Wanneer we eten verspillen, gooien we dus niet alleen het voedsel zelf weg, maar ook de energie en grondstoffen die nodig waren om het te produceren. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde.
Wat is de Verspillingsvrije Week?
Om voedselverspilling tegen te gaan, wordt jaarlijks de Verspillingsvrije Week georganiseerd. Van 9 tot en met 15 september staat heel Nederland stil bij het belang van bewust omgaan met voedsel. Door mee te doen aan deze week, kun je leren hoe je op een simpele manier minder eten weggooit, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
De impact van een week zonder voedselverspilling
Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we gezamenlijk ruim 23 miljoen maaltijden. Bovendien scheelt dit meer dan 34 miljoen kilogram CO2-uitstoot. Dat is een enorme positieve impact op het milieu, die we samen eenvoudig kunnen bereiken.
Handige tips om minder te verspillen
Wil je weten hoe je thuis voedselverspilling kunt voorkomen? Op de website samentegenvoedselverspilling.nl vind je handige tips, zoals het plakken van tape op verpakkingen die je als eerste op moet eten en het plaatsen van nieuwe producten achterin de koelkast zodat de oudere producten eerder worden gebruikt.
Doe jij ook mee om voedselverspilling te verminderen? Samen maken we een groot verschil!