Sedumdak aanleggen? Ontdek wat de voordelen zijn

Zonnepanelen, een regenton, dakisolatie; als je stappen aan het zetten bent om je woning te verduurzamen, dan komt er waarschijnlijk een moment dat je je gaat afvragen of een sedumdak aanleggen een goed idee is. Velen vinden zo’n groen dak er hartstikke leuk uitzien, maar wat zijn de voordelen precies als je je dak een groene make-over geeft? Is het de investering waard? We zochten het voor je uit.

Dit zijn de voordelen als je een sedumdak laat aanleggen

1. Vermindering van hittestress

Sedumplanten houden van zon en weten precies hoe ze om moeten gaan met hitte. De planten hebben de eigenschap om warmte te absorberen en te reflecteren, waardoor de temperatuur op het dak wordt verlaagd. Dit kan helpen om de zogenaamde “hittestress” in stedelijke gebieden te verminderen.

2. Verbetering van de luchtkwaliteit

Sedumplanten dragen bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit.  Ze zuiveren de lucht, nemen schadelijke stoffen op en produceren zuurstof.

3. Koeler in de zomer

Een groen dak kan tijdens de zomer de temperatuur in je huis tot wel 4 graden lager houden. Hou er wel rekening mee dat een groen dak niet isoleert in de winter.

4. Waterbeheer

Sedumplanten zijn als natuurlijke sponzen. Ze slurpen regenwater op en maken de kans op wateroverlast kleiner.

5. Verleng de levensduur van je dak

Bescherming tegen UV-stralen, temperatuurschommelingen, regen; de plantjes op het dak bieden bescherming tegen allerlei invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het dak er langer mooi uitzien en verleng je de levensduur.

Is je dak wel geschikt?

Lijkt een sedumdak je na het lezen van alle voordelen wel wat? Dan is het wel belangrijk om te onderzoeken of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van sedumplantjes. Voor de aanleg van een groen dak zijn platte daken die niet in de schaduw liggen het beste. Ook op een hellend dak kun je planten laten groeien, maar omdat het regenwater hier sneller vanaf stroomt, droogt dit type dak meestal sneller uit. Bij een helling groter dan 35 graden zijn speciale verankeringen nodig om ervoor te zorgen dat alles op zijn plek blijft zitten. Om lekkages te voorkomen, is het belangrijk dat de waterdichte laag van je dak van hoogwaardige kwaliteit is. Bovendien moet het isolatiemateriaal in je dak bestand zijn tegen samendrukking; zachte materialen zoals steenwol zijn daarom minder geschikt.

Subsidie

Sommige gemeenten geven subsidie voor de aanleg van een groen dak. Kijk op De Groene Subsidiewijzer als je wilt weten of je bij jouw gemeente subsidie kunt krijgen. Je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met je gemeente.

Hier kun je een offerte voor een groen dak aanvragen

Als je een sedumdak wil aanleggen, kun je het beste meerdere offertes aanvragen. Je komt er dan snel achter waar je de meest aantrekkelijke prijs betaalt voor het aanleggen van een sedumdak. Op de volgende drie websites zou je bijvoorbeeld alvast een offerte aan kunnen vragen:


Meer vergelijkbare berichten