Is zonnebrandcrème slecht voor het milieu?

Zeker nu we sneller verbranden dan vroeger is zonnebrandcrème voor velen een onmisbaar product. Zonnebrandcrème redt jaarlijks vele mensenlevens, omdat het de kans op huidkanker verkleint. Maar is het gebruik van zonnebrandcrème eigenlijk wel zo goed voor het milieu? In dit artikel duiken we dieper in deze kwestie en bekijken we wat de impact is van zonnebrandcrème op onze planeet.


De schadelijke stoffen in zonnebrandcrème

Veel zonnebrandcrèmes bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Twee chemische uv-filters die veelgebruikt worden zijn met name zorgwekkend:

  • Oxybenzone: deze stof kan koraalriffen aantasten en bijdragen aan het bleken van koraal. Wanneer zonnebrandcrème met oxybenzone in het water terechtkomt, kan het schadelijk zijn voor de zee en zeebodem. 
  • Octinoxaat: net als oxybenzone kan octinoxaat koraalriffen beschadigen. Bovendien kan het hormoonontregelende effecten hebben op waterdieren.

Als we in de zee zwemmen, komen deze schadelijke stoffen in de zee. De stoffen zijn schadelijke voor vissen, het koraal, maar experts waarschuwen ook voor de mogelijke gezondheidsrisico’s voor mensen. 

Zonnebrandcrème slecht voor het milieu: de impact op koraalriffen

Koraalriffen zijn één van de meest biodiverse ecosystemen op aarde en spelen een cruciale rol voor de zee en zeebodem. Helaas worden koraalriffen ernstig bedreigd door verschillende factoren, waaronder de opwarming van de oceanen en vervuiling. Zonnebrandcrème draagt bij aan deze bedreiging. Naar schatting komt jaarlijks 4.000 tot 6.000 ton zonnebrandcrème terecht in koraalriffen. Dit kan leiden tot het bleken en afsterven van koraal, met verwoestende gevolgen voor het hele ecosysteem.

Milieuvriendelijke alternatieven

Gelukkig zijn er steeds meer milieuvriendelijke opties beschikbaar als het gaat om zonbescherming. Hier zijn enkele alternatieven om te overwegen:

  1. Minerale zonnebrandcrèmes: deze crèmes gebruiken natuurlijke ingrediënten zoals zinkoxide en titaniumdioxide om de huid te beschermen. Ze zijn minder schadelijk voor het milieu dan chemische varianten. In dit artikel hebben we een aantal zonnebrandcrèmes op een rij gezet die het beste zijn voor jezelf en het milieu. 
  2. UV-beschermende kleding: door kleding met ingebouwde UV-bescherming te dragen, kun je de hoeveelheid zonnebrandcrème die je nodig hebt verminderen.
  3. Schaduw opzoeken: probeer als de zon het felst schijnt de schaduw op te zoeken of ga naar binnen. Dat is meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Dit vermindert je blootstelling aan de zon en maakt het minder belangrijk om zonnebrandcrème te smeren. 

Bewuste keuzes maken

Als consumenten hebben we de macht om bewuste keuzes te maken die beter zijn voor het milieu. Door te kiezen voor milieuvriendelijke zonbescherming en de hoeveelheid zonnebrandcrème die we gebruiken te verminderen, kunnen we helpen om kwetsbare ecosystemen zoals koraalriffen te beschermen.

Gebruik jij al zonnebrandcrème die niet schadelijk is voor het milieu? Of ben je van plan om het te gaan doen na het lezen van dit artikel? We lezen het graag bij de reacties!

Bron: wwf.nl, scientias.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan


Meer vergelijkbare berichten