Sommige bezitters van zonnepanelen twijfelen of ze de juiste keuze hebben gemaakt en mensen die eraan denken om zonnepanelen te plaatsen hebben vraagtekens nu de salderingsregeling misschien wordt afgebouwd. Heeft het nu eigenlijk nog wel zin om zonnepanelen aan te schaffen in 2024? We zochten het voor je uit.
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is een gunstige regeling van de Rijksoverheid. Dankzij de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven hun zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ze krijgen hiervoor een vergoeding.
Wordt de salderingsregeling nu afgebouwd?
Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Hier moet nog wel over gestemd worden door de oppositie in de Eerste Kamer. Vanaf het jaar 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven steeds minder salderen. Vanaf 2031 kun je niet meer salderen. Meer informatie vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.
Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?
Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen, omdat het ook zonder de regeling interessant blijft om zonnepanelen te kopen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) steunt het plan van het kabinet. De ACM geeft net als het kabinet aan dat investeren in zonnepanelen ook al loont zonder de salderingsregeling. Een andere reden om de salderingsregeling af te bouwen is volgens de ACM dat de regeling efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk hindert. Op dagen met veel zon wordt er veel zonnestroom geleverd aan het overbelaste netwerk. Er wordt nu vrijwel geen rekening gehouden met het tijdstip dat de energie gebruikt wordt. Er is altijd stroom, of dat nu ’s avonds is met stroom van het net of overdag met zonnestroom.
De voordelen van zonnepanelen
Los van het feit dat de salderingsregeling wordt afgebouwd, hebben zonnepanelen verschillende voordelen die het de aanschaf waard maken. Het is belangrijk om dit niet te vergeten. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je op een duurzame en milieuvriendelijke manier elektriciteit kunt opwekken. Door gebruik te maken van de energie van de zon, verminder je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Zonnepanelen kunnen bovendien helpen om je energierekening aanzienlijk te verlagen. Door zelf elektriciteit op te wekken, hoef je minder stroom van het elektriciteitsnet af te nemen. Daarnaast zijn zonnepanelen een waardevolle investering voor je huis. Ze verhogen de waarde van je woning en maken het aantrekkelijker voor potentiële kopers als je besluit om te verkopen. Zonnepanelen worden steeds populairder en huizenkopers waarderen de mogelijkheid om groene energie op te wekken.
Investeringssubsidie duurzame energie
Tot 2031 zal de salderingsregeling nog (gedeeltelijk) van kracht zijn. Daarnaast biedt de overheid ook een andere aantrekkelijke subsidie aan, ook wel de “Investeringssubsidie duurzame energie” (ISDE). Met deze subsidie kun je een tegemoetkoming ontvangen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Kijk hier voor meer informatie over de ISDE.
Rekenvoorbeeld 10 zonnepanelen Milieu Centraal
Op de website van Milieu Centraal is een rekenvoorbeeld te vinden als je 10 zonnepanelen koopt. Bij dit rekenvoorbeeld is al rekening gehouden met de afbouwende salderingsregeling. Volgens de berekening heb je de aanschafkosten na 8 jaar terugverdiend. De winst na 25 jaar is te vergelijken met een spaarrente van 5 procent. Het is daarom zelfs zonder salderingsregeling aantrekkelijk om te investeren in zonnepalen.
Slim stroom gebruiken
Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, kun je nog steeds veel hebben aan je zonnepanelen. Het is alleen wel slim om dan de auto op te laden op de momenten dat de zon schijnt. Voor de overtollige stroom zul je namelijk steeds minder krijgen. Hopelijk worden er snel goede thuisbatterijen ontwikkeld waarmee je al je opgewekte energie zelf op kunt slaan.
Heeft het nog zin om zonnepanelen aan te schaffen in 2024?
Het heeft zeker zin om nog zonnepanelen aan te schaffen in 2024. Zonnepanelen hebben veel voordelen, zoals kostenbesparing, waardevermeerdering van je huis en duurzaamheid. De salderingsregeling is nog niet volledig afgebouwd en er zijn nog steeds financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar die het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijk maken.